A mestercukrász ismét kisütött valamit

Jagyutt Péter válogatott finomságokat előállító műhelyéből három édes alkotás került ki a város jeles évfordulójának megünneplése alkalmából: a Balassagyarmati 100 talléros, a Bátorság-szelet és a Hősök-tortája. A cukrászda elkötelezett a tradíciók iránt, munkájuk abból is áll, hogy forintban nem mérhető értéket teremtsenek.

Megszokhattuk már, hogy Jagyutt Péter amellett, hogy a cukrászdájába betérőket mindig valami újdonsággal kényezteti, a lelkünk táplálására is gondot fordít.

Városunk mestercukrásza vendéglátóipari üzemgazdász diplomával rendelkezik, három évig volt elnöke a Nógrád Megyei Kézműves Kamarának. Gyakori előadója országos szakmai továbbképzéseknek és tanfolyamoknak, számos szakmai publikációja jelent már meg. A cukrász szakma több rangos díját magáénak tudhatja – Aranysapka-díj, Kiváló Cukrász cím -, emellett Balassagyarmat díszpolgára, 2017-ben pedig magas állami kitüntetésben, Magyar Arany Érdemkereszt elismerésben részesült.

A Liszt Ferenc-emléktorta, a Tolnay-bonbon, a Tolnay-torta és az Árpádházi Üstökös-torta megalkotója most egy süteménytrilógiával rukkolt elő a Civitas Fortissima centenáriumi év, a cseh kiverés századik évfordulója alkalmából.

A mindig valami újításon munkálkodó mester lelkesen beszél sokszínű tevékenységéről és hitvallásáról.

Cukrászdánk elkötelezett a tradíciók iránt. A munkánk nem csak abból áll, hogy bizonyos termékeket előállítsunk és azt értékesítsük, hanem hogy forintban nem mérhető értéket is teremtsünk. A magunk eszköztárával mi is csatlakozni kívánunk a Civitas Fortissima századik évfordulóját megünneplő városi rendezvénysorozathoz. Először csak egy torta szerepelt a terveink között, de beindult a fantáziánk és a kreativitásunk, így végül három sütemény kerekedett ki belőle. Ízeit tekintve mindegyikben a megyére, a palóc emberek kiskertjére jellemző gyümölcsök, bogyósok jelennek meg. Mindhárom más konzisztenciában és a mai kor igényeinek megfelelő díszítésekkel.

Mint mondja, világ életében az édesapja, Jagyutt Pál munkája állt példaként előtte, aki 1950-ben egy habverővel, egy kézi üsttel, némi mákkal és tojással kezdte felépíteni az akkori vállalkozását, amit aztán hamarosan államosítottak. 1975-ben húsz kiló mandulával, hatvan kiló cukorral és egy hengergéppel újrakezdte a család, kezdetben marcipán díszeket készítettek, ebből nőtt ki a mai vállalkozásuk. Az első jelmondatunk így hangzott: „Jót jól és azt egyre jobban.”

2019-ben három édes alkotás került ki a város jeles évfordulójának megünneplése alkalmából Jagyutt mester válogatott finomságokat előállító műhelyéből: a Balassagyarmati 100 talléros, a Bátorság-szelet és a Hősök-tortája.

A torta és a tallér hosszabb szavatossággal készül, számítva az idegenforgalomra is, míg a Bátoság-szelet egy friss, napi sütemény kategóriában készülő desszert.

A tallér egy mandulalisztes piskóta ágyon aszalt szilvás marcipánt, kávés csokoládé trüffelt és alkoholos gyümölcs aszalványokat tartalmazó üde krémből álló desszert. Formájában leginkább az islerhez hasonlít, tetején arany marcipán lap jeleníti meg a századik évfordulót.

A Bátorság-szelet, amit friss napi süteményként fognak kínálni egész évben, egy ma divatos sajttorta erdeigyümölcs szósszal kombinálva, ez jeleníti meg a hősök hazájuk megvédéséért kiomló vérét. Az egész egy mentahabbal zárul, melynek zöldje a magyar trikolór harmadik színét szimbolizálja. A tetején megjelenik egy ropogós ezerlevél tésztából készült dísz, ami a pajzsot jelképezi, valamint Balassagyarmat címere.

Az ünnepi alkalomra való zsúrtorta alapja mandulás piskóta, cukrozott meggyből és friss meggyléből készített krémmel, tetején marcipán kehelyben megbújó rumos meggyel, melynek közepén a szobor sziluettje látható egy fehércsokoládé íven. A tortát egy erre a célra tervezett elegáns, a város szimbólumait megjelenítő, fekete-arany kartondobozban fogják árusítani.

Jagyutt Péter sokaknak örömet okozó, kreatív munkája mellett jelentős közéleti tevékenységet is végez. Tagja a Polgárok Balassagyarmatért és a Palócságért Alapítványnak, melynek idén egy hároméves előkészítő munka után – Csáki Pál európai parlamenti képviselő támogatásával – megvalósulni látszik egy komolyabb távlati célja. Az alapítvány szeretné elérni Brüsszelben, hogy a palócságot, mint etnikumot felrajzolják Európa kisebbségi térképére. A folyamat záróakkordjaként március végén egy 45 fős delegáció utazik az Európai Unió székhelyére, ahol egy teljes napot kapnak a palócság bemutatására. Ennek a bemutatkozásnak a gasztronómiai részében vállalt feladatot a gyarmati cukrászmester, aki a vidékünkre jellemző alapanyagokból készült termékeket fogja a nagyközönség elé tárni.

A legbátrabb város cukrászfejedelme az értékteremtés elkötelezett híve. Hitvallását az általa idézett Kocsis Zoltán gondolatai fejezik ki leginkább: „A szavak elvesztették súlyukat, csak tettekkel lehet példát mutatni, hogy azután erőnktől és tehetségünktől függően icipicit igazíthassunk a világon. „

Sziládi Krisztina

Fotó: Sümegi Tamás