A családoknak ingyentelkek, többszázezres támogatások, fecskelakás, a vállalkozásoknak kedvezmények, adómentesség, kamattámogatás – Csach Gábor alpolgármester erősíti meg a tavalyi szlogen érvényességét: Balassagyarmat jó hely!

A városvezetés élhető és szerethető Balassagyarmatért dolgozik, ezért fordítunk kiemelt figyelmet a családokra. Minden megszülető gyarmati csecsemő 50 ezer Ft kelengyepénzt kap, folyamatosan fejlesztjük a korszerű bölcsődét, magas színvonalú ellátást biztosítunk öt megújult óvodánkban. Az első lakáshoz jutást támogatjuk akár 2 millió forintos kamatmentes kölcsönnel, amit egy gyermek esetén 100 ezer, kettő esetén 300 ezer, három vagy több gyermek esetén 500 ezer Ft vissza nem térítendő támogatással toldunk meg.

Az ösztöndíjrendszerek is sikeresek.

Minden évben Bursa, Arany János, Egészségügyi és Felsőoktatási támogatást biztosítunk sok gyarmati diáknak. Munkaerőhiánnyal küzdünk, ezért Hiányszakma ösztöndíjunkban akár havi 100 ezer Ft támogatást kaphat az itt elhelyezkedő 18-33 éves fiatal, egy éven keresztül. Itt is több fiatal szakembert tudtunk már támogatni.

Lakhatás?

Az országban elsőként nagycsaládoknak és már kétgyermekeseknek is ingyenes telekpályázaton 21 ingyentelket biztosítunk, melyből eddig 6 kelt el, 3 család (10 gyermekkel) már fel is építette rajta új otthonát, nálunk nem feltétel a CSOK igénylése. Önköltséges építési telkeink is vannak: 32 olcsó telek – amiből 4 már elkelt – ezen túl 4 hektáros tartalék építési területtel rendelkezünk. De büszkék vagyunk legújabb projektünkre is: idén nyártól beköltözhetően 11 belvárosi fecskelakást építünk a teljesen megszépülő Gansel udvarban – 29-től 72 négyzetméterig – gyarmati, vagy idetelepülő 18-33 éves pároknak, két éven keresztül, bérleti díj fizetése nélkül.

További kedvezmények?

Fontos lépésnek tartom, hogy 2009-ben befagyasztottuk a szociális díjakat – gyermekétkeztetés, helypénz, lakbérköltségek -, és a helyi adók rendszerét, tehát bátran mondhatjuk, „adóparadicsom” vagyunk, hiszen se telek, se építmény, se idegenforgalmi vagy bármilyen más helyi adó, az alacsony kommunálison kívül, nem terheli polgárainkat.

Hogyan támogatják a vállalkozásokat?

Évek óta 5% kedvezményt adunk helyi vállalkozóknak önkormányzati beszerzések esetén. Az országban szintén elsőként az idei évtől beruházási adóalap kedvezményt kapnak vállalkozóink az Iparűzési Adóból, ez azt jelenti, hogy 1700 vállalkozás kaphat akár 38 millió forintnyi adókedvezményt. De szintén idén január 1-től 1 millió forint adóalapig helyi adómentesek a vállalkozások, ennek köszönhetően mintegy 350 vállalkozás szabadul fel közel 3 millió forint adótehertől. A Mikrohitel felvételéhez kamattámogatási pályázatot biztosítunk. De a vállalkozások kellemesebb klímájának megteremtéséhez tartoznak azon lépéseink is, hogy gazdaságfejlesztés céljára folyamatosan jelentős ingatlan vásárlást hajtunk végre, a Települési Rendezési Tervben 170 hektár gazdasági- és ipari terület kijelölését megtörtént, ebből 24 hektár, teljes infrastruktúrával ellátott iparterületet biztosítunk befektetőknek 2019 őszétől. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy 96 férőhelyes munkásszállót építünk a Bercsényi utcai volt iskolaépületben 2020-ra.

És további fejlesztések gazdagítják a várost.

Évek óta Nógrád megye legfejlettebb és legélhetőbb városa vagyunk. Az elkövetkező másfél évben mintegy 10 milliárd forintos fejlesztésnek köszönhetően történelmi változás áll be a városias szolgáltatások területén: többek közt új uszoda, sportcsarnok, lőtér létesül, megépül a kontinens első Skybike pályája és az ország egyik legnagyobb extrém sportpályája, megújul a Nyírjesi tóvidék, 24 hektárnyi zöldfelület reaktiválása történik meg, 6 kilométernyi kerékpárút létesül, kutyamenhelyet nyitunk. Közben önerőből folyamatosan fejlesztjük közterületeinket, intézményeinket, a közvilágítást vagy az úthálózatot. Balassagyarmat jó hely és azon dolgozunk, hogy még jobb legyen.

(szilágyi)