Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Integrált Jogvédelmi Szolgálata országos betegjog-tudatosító interaktív versenyt hirdetett. A Salgótarjáni Szakképzési Centrum Szent-Györgyi Albert Gimnáziuma, Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájának csapata megnyerte az országos döntőt. Az érintetteket kérdeztük a szép sikerről.

A győztes csapat tagjai: Dóczé Boglárka, Vidó Cintia, Vincze Kamilla, Harkai János Bence és Harkai András Dominik,

Dóczé Boglárka: – A betegek jogai és annak tiszteletben tartása a jövő egészségügyi dolgozóinak, azaz nekünk rendkívül fontos, hiszen a jövőt mi teremtjük meg, és ebben a jövőben sokkal kevesebb panasz fog érkezni a betegjogi képviselőinek.

A vetélkedőn átélhettük a beteg ember helyzetét és problémáit, ugyanakkor azt is, hogy nemcsak a betegnek nehéz a sorsa, hanem az egészségügyi dolgozóknak is.

Ám a nehézségek ellenére megteremthetjük azt a jövőt, ahol mindkét fél, mind az egészségügyi dolgozók, mind pedig a betegek között egy jó kapcsolati viszony alakuljon ki, ahol mindenki egyenlőnek tekinti a másikat.

Harkai András: – Nagy lehetőségnek éltem meg a versenyt, az elejétől kezdve szoros volt a küzdelem, örülök neki, hogy ilyen jó eredményt értünk el, és hogy tagja lehettem ennek a szenzációs csapatnak.

Harkai János Bence: – Számomra ez a verseny egy hatalmas eredmény. Iskolai tanulmányaim során már számos versenyen vettem részt, de ez volt az első igazán nagy megmérettetésem. Maga a verseny témája is nagyon közel áll hozzám, mert nagyon fontosnak tartom a betegjogokat és annak ismeretét.

Vidó Cintia: – Az egészségügy nehéz, de nagyon érdekes szakirány. A verseny felnyitotta a szememet arra, hogy nem csak a nővéreknek vagy az egészségügyi dolgozóknak nehéz a helyzete, hanem a betegeknek is. Több szituációban is átéreztük, átéltük a betegek helyzetét. Ez a vetélkedés nagy lehetőséget adott számunkra, hogy még jobban megtanuljunk, megértsünk, elsajátítsunk mindent. A csapatok közötti megmérettetés nagyon érdekfeszítő és játékos volt. A versenyre való felkészülés alatt rengeteget tanultunk, amivel emberségesebbé, kedvesebbé, jobbá tehetjük mások kórházi ellátását, ápolását.

Vincze Kamilla: – A versenyre való felkészülés nem volt könnyű, hisz mind az ötünknek bele kellett tenni „apait-anyait”. Amikor elérkezett a verseny napja elég izgatottak voltunk, pedig rendkívül sokat készültünk. Nagyon fontos számomra, hogy a jövőben, ha nem is minden egészségügyi dolgozó, de legalább a legtöbb próbálja tiszteletben tartani a betegjogokat.

Kalóz Erika felkészítő tanár, szakmai tagintézményvezető-helyettes: – A verseny célja, hogy a szakképző iskolák diákjai, a jövő nemzedék ápolói megismerjék a betegjogokat, felismerjék és azonosítsák azokat a helyzeteket, ahol empátiájukkal és tudásukkal megelőzhetik a betegjogok megsértését, illetve kommunikációjukban határozottan képviselhessék a betegjogokat. Iskolánk két csapattal nevezett a versenyre, az elődöntőből viszont a „Betegjogi Képviselőjelöltek” csapata jutott tovább, míg a „Védelmezők” csapata 9. helyezést ért el. Büszke vagyok az elért sikerre és egy újabb eredménnyel erősítettük nemcsak iskolánk, hanem városunk hírnevét is.

Sinkóné Szrenka Anikó igazgató: – A 12.A osztály egészségügyi szakmai ágazati osztály, tanulói rendkívül jó képességű, szorgalmas, a hivatásukhoz egyre inkább „felnövő” diákok. Büszke vagyok mindkét csapatra, mind a 10 szent-györgyis, érettségi előtt álló, akik hetekkel ezelőtt boldogan mutatták meg az általuk készített, a pályázat részét képező filmeket, melyek nem nélkülözik az emberi humánumot.

Meghatódtunk azon az érett gondolkodáson, empátián, érzékenységen, melyek szükségesek ilyen filmek megalkotásához.

Büszke vagyok, Kalóz Erikára, szakmai igazgató-helyettesemre, aki ebben a tanévben csatlakozott a szent-györgyis tanári karhoz, s felkészítő tanárként pár hónap alatt bebizonyította diákjainak, diákjainknak, hogy kellő intelligenciával, szakmai tudással, fáradtságot nem kímélő munkával mindenre képesek.

(szilágyi)