Fát ültetni a jövőnek

„Az iskola arra való, hogy az ember megtanuljon tanulni, hogy felébredjen tudásvágya, megismerje a jól végzett munka örömét…”. Szent-Györgyi Albert ezen szavait pedagógusi hitvallásként idézi Sinkóné Szrenka Anikó, a Salgótarjáni Szakképzési Centrum Szent-Györgyi Albert Gimnáziuma, Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájának igazgatója. Az általa vezetett középiskola évtizedek munkája nyomán vált olyan Alma Materré, amely múltjának folytonosságából gazdagítja városunk életét.

– Vezetőként ugyanazt tartom fontosnak, amit pedagógusként: a rám bízott diákok és kollégák irányítása úgy, hogy mindenkit meghallgassak, s a problémákat a lehetőségekhez mérten maximálisan jól megoldjuk – magyarázza hitvallását Sinkóné Szrenka Anikó igazgató. – Hiszek abban, hogy a XXI. században sem jobbak vagy rosszabbak a diákok, hanem inkább másabbak, ezért más módszerekkel taníthatók, fejleszthetők. A feladat nem könnyű, de egy vérbeli pedagógus megtalálja minden gyermekhez az utat. Persze néha mi felnőttek, pedagógusok, szülők is feszültebbek, türelmetlenebbek vagyunk, hiszen az az információözön, amelyben élünk, ránk is hat, s a felgyorsult világ mindenkiből kihozhatja a rosszabbik énjét. De sok beszélgetéssel nemcsak a kistanárikban, hanem akár az igazgatói irodában is sikerül helyes mederbe terelni a tanulási, magatartási és az élet számtalan területéről szerzett, összeadódott problémákkal terhelt diákok viselkedését.

A Szent-Györgyi mindig is híres volt családias légköréről.

Az empátia kulcsfontosságú szereppel bír a tanár-diák viszonyban, ennek megőrzését rendkívül fontosnak tartom eldurvult világunkban.

A 2015-ös profiltisztítást követően az iskolából „kivezetik” a gimnáziumi tagozatot, idén érettségizik az utolsó ilyen osztály.

Kedvünket nem szegi, hiszen a feladat ugyanaz: a felnövekvő generációt eljuttatni az érettségi vizsgáig. Három tanulmányi területen tudjuk fogadni a hozzánk érkező általános iskolásokat: egészségügy, informatika, sport. Az egészségügy 1968 óta képezi iskolánkban az ápolókat, nővéreket, akik utánpótlásai a balassagyarmati kórháznak és a térségben található szécsényi és rétsági rendelőintézeteknek. Az informatikai képzés a 90-es években indult és rendkívül népszerű, az utóbbi években két osztályt is be tudtunk iskolázni ezen a szakterületen. Saját sikeremnek tudom be, hogy 2014-ben, amikor elvették tőlünk a nyelvi előkészítős gimnáziumi képzést, mindent megmozgattam annak érdekében, hogy az egyik informatikai osztályunk nyelvi előkészítővel indulhasson, s az engedélyt szerencsés módon erre megkaptam. Ez jelenti azt is, hogy heti 15 nyelvi órával folyik az oktatás ezen az évfolyamon.

Sinkóné Szrenka Anikó  az iskola jogelődjébe, a Szántó Kovács János Gimnázium és Szakközépiskolába járt általános gimnáziumi tagozatra. 2008-tól tanít az intézményben, akkor magyar-történelem szakosként, illetve osztályfőnökként tette a dolgát, majd a következő évtől igazgató-helyettesként dolgozott négy évig. 2013 augusztusától az intézmény vezetője.

Jól felszerelt intézmény a Szent-Györgyi?

Tavaly októberben lett átadva ünnepélyes keretek között a Samsung SMART táblás tantermünk Balla Mihály országgyűlési képviselő és Kerpen Szabolcs, a Samsung menedzsment igazgatója részvételével. Ez a tanterem digitalizáció terén professzionális, hiszen 25 tablet csatlakozik az interaktív táblához, mely lehetővé teszi a szemléletes és ugyanakkor sokoldalú felhasználást. Nógrád megyében a második iskola vagyunk, Gyarmaton az első, aki rendelkezik ilyen tanteremmel!

A sport a legújabb képzésük.

Erre a kitaposatlan ösvényre a Magyar Olimpiai Bizottság segítségével léptünk, 2016-ban indult az első sportágazati szakgimnáziumunk. Hiszem, egy szakgimnáziumi érettségi sokkal többet nyújt egy általános gimnáziumi érettséginél, hiszen a gyermek kap egy általános műveltségen alapuló érettségit (magyar, történelem, matematika, idegen nyelv) és kötelezően érettségizik abból az ágazatból, melyet négy évig tanult (egészségügy, informatika, sport). Ha jól tanul, nemcsak a munka világában tud elhelyezkedni és természetesen itt maradhat nálunk ötöd évre, de főiskolára, egyetemre is jó eséllyel tud jelentkezni.

Igazgatóként mit tart a legfontosabbnak?

„Egy fát akarok ültetni, mely a jövőnek hajtja gyümölcsét!” – hogy a korábbi névadónkat, Szántó Kovács Jánost idézzem. Az iskolánkban zajló élet nem pusztán az oktatásról szól: viselkedési mintát, tartást ad, egyéni boldogulást. Családok sorsát és városunk jövőjét is alakítja. Vallom, hogy a XXI. században is szükségeltetik vezérfonal, amely erőt adhat a mindennapok kicsinyes küzdelmeihez, s amelynek birtokában megerősíthetjük emberi tartásunkat, pedagógiai hitvallásunkat: Fát akarunk ültetni.

Szilágyi Norbert