Túlzások nélkül mondhatjuk, hogy városunk egyik büszkesége a DELTA-TECH Kft. A társaság nem csupán kimagasló eredményei miatt példaértékű, de a cég szellemisége is kivételes. A siker titkáról beszélgettünk Oravecz Tibor ügyvezetővel.

Milyen évet zártak?

Nem panaszkodhatunk, 2,5 milliárd forint körüli árbevételünk és 400-500 millió körüli eredményünk lesz, ez az eddigi legsikeresebb esztendőnk.

2018 legnagyobb sikere?

Ezúttal nem tudok egy kimagasló történetet kiemelni, mivel nagyon sok sikeres projektünk volt. Talán a legfontosabb, hogy sikerült elnyernünk megrendelést egy számunkra új iparágban, amely felé mi nyitottunk, ugyanis, mint köztudott, társaságunk eddig főként az autó- és elektronikai iparhoz kötődött.

Mit tudhatunk erről?

Az egészségügyi ipart céloztuk meg és egy piacvezető dán világcéggel sikerült aláírnunk a szerződést. Összeszerelő- és csomagoló gépet kell terveznünk és gyártanunk katéterek segédeszközeire. Más, mint az eddigi munkáink, ugyanis egészségügy lévén érthetően sokkal szigorúbbak a minőségbiztosítási és dokumentációs követelmények. Abban is új a számunkra, hogy ezúttal ők adják meg a sztenderdeket, tehát például hogyan nézzen ki egy kezelő felület, s nekünk kell ehhez alkalmazkodni, holott eddig mi alkottuk meg ezt. Szép kihívás, két hete elkezdtük a munkát, augusztusra át is adjuk.

Nehéz volt elnyerni a megrendelést?

Nehezebb, mint eddig, hiszen ebben az iparágban újak vagyunk.

A nyitás oka?

Egyértelműen az, ha válságba kerülne az autóipar, ne legyünk kiszolgáltatottak.

Akár Hollywoodban is papírra vethették volna e nem hétköznapi sztorit, ám jól tudjuk, az életnél jobb forgatókönyvíró nem létezik. Három vállalkozó szellemű fiatal balassagyarmati mérnök – Csillik Zoltán (aki 2010-ben súlyos betegséggel folytatott küzdelemben alulmaradt), Schneider László (aki 1999-ben kivált és saját cégében folytatja a gépgyártást), Oravecz Tibor – 1995-ben létrehozott egy garázscéget, a kivételes tehetség és szorgalom utat tört, hamarosan már egyre több multinak terveztek és gyártottak berendezéseket. A fejlődést tartották szem előtt, a bevétel nagy részét visszaforgatták az országszerte egyre ismertebb társaságba. Nyolc évvel később már jól működő cégként telephelyet létesítettek az ipari parkban, három év múlva megtették ugyanezt Bátonyterenyén, két évvel később Győrben vetették meg a lábukat, hogy aztán itt 2017-ben európai színvonalú kutatási-fejlesztési központot nyissanak. Saját tervezésű célgépeik, gyártó-, szerelő- és csomagolósoraik, szállítópálya rendszereik és megmunkáló berendezéseik többek között Oroszországban, Mexikóban, Kínában, az USA-ban, Japánban, Németországban vagy Brazíliában működnek. Partnereik között található például a ZF, az Audi, a Valeo, a Johnson Electric, a Bosch, a Mahle, a Suzuki, vagy a Paksi Atomerőmű. A kft. jelenleg 104 munkatársával aratja sikereit.

Mi okozza a legtöbb nehézséget a társaságnak?

A szakemberhiány.

De hát a DELTA-TECH köztudottan megbecsüli a munkatársait!

Ma már ez nem pénzkérdés. Nyilvánvalóan sokkal többe kerül ma egy tehetséges mérnök, mint három éve. De ezen a szinten már sokkal fontosabb a szakmai kihívás megléte, a folyamatos fejlődés, a karrier lehetőség, és persze a munkakörülmények. Ezért is helyezünk ezekre olyan nagy hangsúlyt évek óta. Jómagam rendkívül fontosnak tartom azt, hogy megértsem a kollégáim gondjait, ott álljak mellettük, és ha szükséges, segítsünk nekik. Társaságunknál lényeges szempont, hogy ne csupán a munkatárs érezze úgy, fontos számára a cég, hanem mi is fontosnak tartsuk őt.

Igazi lokálpatrióta társaságként számtalan városi egyesületet, intézményt segítenek tekintélyes összegekkel, hosszú évek óta.

Számunkra ez természetes. A mi sikerünk a város sikere is. Itt élünk, ide járnak óvodába, iskolába a gyermekeink, ezeken az utakon járunk, ezeken a programokon szórakozunk, de ha bajunk van, ebbe a kórházba jövünk. A saját, szeretett környezetünknek teszünk jót azzal, ha segítünk, ahol tudunk.

Mit jelent az ön számára a Civitas Fortissima?

Először is csodálatos történelmi tettet, példátlan eseményt, valódi hősiességet. Mi is azért harcolunk a magunk eszközeivel, szerencsére békében, hogy szeretett városunk a miénk legyen és tovább fejlődhessen. Sok francia, brazil, mexikói vagy német partnerünknek elmeséltem már ezeket a dicső eseményeket. Kivétel nélkül kíváncsian hallgatták és elismeréssel adóztak elődeink előtt. Ez mindig is megerősítette a meggyőződésemet, ne legyünk kishitűek, ennek a városnak van mire büszkének lennie.

Szilágyi Norbert