Szemtelenül fiatal, ám már címeres mez feszül rajta, többszörös magyar bajnok, nemzetközi kupasorozat győztese, városunk jó tanuló jó sportolója, mégis minden erőpróbán az ötkarikás játékok lebegnek a szeme előtt – a 14 éves Vályi Gergő a honi sportmászás egyik legnagyobb ígérete.

Hét éves voltam, amikor anyukámmal könyvtárba mentünk a művelődési házba, ahol a Balassagyarmati Hegymászó Klub üzemeltet egy kis műfalat – idézi fel a kezdeteket Gergő. – Éppen másztak a falon és én is szerettem volna kipróbálni. Megtettem és azóta le sem jöttem a falról! Közel egy évig jártam ide, aztán a fővárosban kezdtem meg az edzéseket mind boulder, mind köteles mászás tekintetében. Poldauf Feri bácsinak sok köszönettel tartozom.

(Két nemben tartanak versenyeket: boulder (alacsony, kötéllel nem biztosított mászás) és nehézségi (kötéllel biztosított, magasban történő mászás) – a szerk.)

Hogy a fiatalember mennyire tehetséges, azt jól mutatják a tavalyi, valóban kivételes eredményei. Mindkét nemben korosztályos magyar bajnok lett, igazi kuriózum, hogy nehézségi mászásban a nyílt férfi kategóriában is elhozta az aranyérmet, de megnyerte a négy országban – Ausztria, Olaszország, Horvátország, Szlovénia – négy fordulóból álló, rangos Alpok-Adria Kupasorozatot, ezen túl még arra is volt ereje és tehetsége, hogy több Európa-kupa bajnokságon – Belgiumban, Bulgáriában, Ausztriában, Svájcban és Portugáliában – is részt vegyen, a luzitánoknál az előkelő 8. helyen végzett a bivalyerős mezőnyben. Az olyan apróságokról már szó se essék, hogy az aggteleki barlangok feletti sziklamászó viadalon, szintén nyílt férfi kategóriában a dobogó 3. fokára állhatott fel.

Egyébként a Balassi Bálint Gimnázium 8. osztályos diákja, s hogy az iskolapadban sem vall szégyent, azt jól példázza, hogy eddig háromszor érdemelte ki a Balassagyarmat Jó tanulója Jó sportolója elismerést.

Hobbija – a mászáson túl – a síelés, a kismotorozás, kedveli John Flanagan könyveit, de (minő meglepetés!) gyakran túrázik is két kutyája kíséretében.

Az idén szeretném megőrizni a bajnoki címeimet – lebbenti fel a fátylat terveiről -, de az Európa-bajnokságon is dobogón akarok végezni. Távolabbi céljaim között első helyen állnak az ötkarikás játékok! Szerintem erre reális esélyem nem a 2020-as tokiói, hanem a következő olimpián lehet. Persze, ez még rengeteg kemény munkát jelent, de ezt egyáltalán nem bánom, mert nekem a mászás nem csupán a hobbim, hanem az életem!

(szilágyi)