Több mint harminc éve versenyez, nyolc éve irányítja a város legnagyobb klubját, a sikerek mellett fegyelemre és tiszteletre neveli a fiatalokat – Honti Attilával, a Vitalitás SE elnökével váltottunk szót.

Egy labdával kezdődött…

Általános suliban jól kézilabdáztam, majd középiskolában már diszkoszvetőként versenyeztem, de néhány év után megragadtam egy szinten, így könnyen átnyergeltem az akkoriban ismertté vált erőemelésre. Az első viadalomon dobogón végeztem, pár hét múlva már a versenyekre való eljutásunkat szerveztem és elkezdtem népszerűsíteni a sportágat. Ez annyira jól sikerült, hogy Révész László, a Vitalitás feledhetetlen vezetője a klubhoz invitált. Nagy elismerés volt ez nekem, 1994. január 1-től lettem tagja az egyesületnek.

Amelyet immáron nyolc éve vezetsz.

Komoróczy Csaba 2010-ben döntött úgy, hogy visszavonul az elnökségtől. Sokáig nem kellett győzködnie, hiszen az erőemelő szakosztály élén gazdag vezetői tapasztalattal rendelkeztem, az új idők követelte menedzseri feladatoktól sem idegenkedtem.

Sokat fejlődött a klub.

Egy ekkora egyesület irányítása nem könnyű feladat, főleg úgy, hogy társadalmi munkában látja el az ember. Kétségtelen, hogy a szabadidőm szinte teljes mértékben az egyesületre, újabban a sportcentrumunkra fordítódik. Szabadságom nagy része is ezekkel a feladatokkal telik el és sokan nincsenek tisztában ezzel.

Büszke vagyok arra, hogy mára az a kép alakult ki rólunk, a Vitalitás jól szervezett, összetartó, megbízható sportegyesület.

Nem könnyű a klubvezetők élete.

Sajnos egyre nehezebb. Nem egyszerű előteremteni a működési és versenyeztetési költségeket. Egyre kevésbé lehet számítani a sportolókra, hogy a versenyzésen kívül közösségi munkát is végezzenek, mondjuk segítsenek versenyek lebonyolításában vagy valamilyen építő-szépítő munkában segédkezzenek.

Mi a legnehezebb?

A szándékos rosszindulattal megbirkózni, ami a személyemet vagy az egyesületet éri. De végső soron ez is csak egyre jobban megerősít.

A Vitalitás a város legnagyobb klubja.

Jelenleg 9 szakosztályunk van, amelyekben közel 200 fő rendes taggal és további közel 100 fő pártolói taggal rendelkezünk.

Az egyetlen megyei sportegyesület vagyunk, ahol ennyi szakosztály működik.

Egyéni sportokban több eredményt tudunk felmutatni, mint a város összes többi sportegyesülete egybevéve. Arra is büszkék lehetünk, hogy a Nógrád Megye Legeredményesebb Sportolójának járó kitüntető címet legtöbbször a Vitalitás versenyzői érdemelték ki.

Országosan is sikeres az egyesület.

Látványtánc, hegyikerékpár, erőemelés, íjászat sportágakban versenyzőink a legjobbak között vannak. Remélem, néhány év múlva az új kajak-kenu szakosztályunk is korcsoportja legjobbjai között lesz.

Lehet még fejlődni?

Már a szinten tartás is komoly feladat, hiszen egyre kevesebben sportolnak, az okos telefon és a közösségi oldalak eltávolítják az embereket az aktív mozgástól. Nem győzöm hangsúlyozni, legalább heti 2 óra intenzív sportolásra szükség van az egészségünk érdekében. Egyre többen magyarázzák: „nincs időm rá”! Pedig az egészséges életmódnál nem lehet fontosabb dolog, de erre csak akkor jönnek rá sokan, amikor már valamilyen betegséggel küzdenek.

Hogyan bírod még mindig az aktív versenyzést?

Már több mint harminc éve nyomom, de mindig van egy következő cél előttem.

Sikerült többször dobogós helyezéseket elérnem a különféle erőemelő magyar bajnokságokon, de a legbüszkébb arra vagyok, hogy a 2013-ban Észak-Írországban megrendezett Rendőr Tűzoltó Világjátékokon push-pull versenyszámban 2. és fekvenyomásban 3. helyezést értem el. Életem legjobb formájában sikerült versenyeznem és ott értem el a fekvenyomás egyéni csúcsomat is, 177,5 kilóval.

Mi a legfontosabb a számodra?

Rendőrtisztként a megyei főkapitányságon közrendvédelmi területen végzek szakirányítói munkát, ez is segít abban, hogy fegyelem és rend legyen a klubnál. Szakosztályvezető társaimmal közösen törekszünk arra, hogy tiszteletre, udvariasságra, környezettudatosságra is neveljük a fiatalokat. Szerencsésnek mondhatom magam, hiszen a sporttal kapcsolatos ténykedésem a hobbim. A sportnál nincs jobb személyiségformáló tevékenység!

Szilágyi Norbert