Budapesti otthonában elhunyt Andy Vajna, a magyar és a nemzetközi filmipar meghatározó alakja, filmproducer, nemzeti filmipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

Évtizedekig tartó hollywoodi producerkedése alatt számtalan világsikert jegyzett, nagy sztárokat emelt magasba. Például a nevéhez fűződik az első Rambo-film, vagy a Terminátor 2, de például ő felügyelte a Mickey Rourke és Robert De Niro főszereplésével készült kultikus Alan Parker mozit, az Angyalszívet, vagy az Evitát Madonna és Antonio Banderassal.

Az életének 75. évében, hosszú betegség után elhunyt filmes szakember az amerikai mozi egyik legendás alakja volt, de a magyar filmipar megújításában is elévülhetetlen érdemei voltak.

Nem véletlenül búcsúzott így tőle jóbarátja, Sylvester Stallone: “Nagyon-nagyon szomorú ez a nap. Szerettem őt a bátorságáért, mert úttörő volt.”

Arnold Schwarzenegger ezt mondta: „Vajna jó barát és forradalmi jelentőségű erő volt Hollywoodban. A Terminátor 2-vel és a Total Recall – Az Emlékmás című filmmel pedig bebizonyította, hogy nincs szükség feltétlenül nagy stúdiókra ahhoz, hogy nagy filmeket csináljon valaki. Hatalmas szíve volt, az egyik legnagylelkűbb ember volt a környezetemben.„

Néhány kiváló filmjének érdekességei a nullahategy-en olvasható: https://nullahategy.hu/elsz-a-semmiert-vagy-meghalsz-valamiert-dontsd-el-ezek-andy-vajna-legjobb-filmjei/