Hamarosan ítélet a vörösiszapperben

Azt a napot nem lehet elfelejteni: a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Devecsert, Kolontárt, és Somlóvásárhelyt. A katasztrófa következtében szinte elsöpörte a települést az áradat: tíz ember meghalt, kétszázan megsérültek, több száz ház pedig lakhatatlanná vált.

A megismételt elsőfokú eljárás folytatódott, a Győri Törvényszék előtt felszólaló vádlottak mindegyike ártatlannak vallotta magát.

Mint ismeretes, 2016-ban a Veszprémi Törvényszék valamennyi vádlottat – bűncselekmény hiányában – felmentette: álláspontja szerint a katasztrófa oka “altalaj eredetű stabilitásvesztés” volt.

A Győri Ítélőtábla egy évvel később azonban hatályon kívül helyezte az ítéletet és új eljárást rendelt el.

Bakonyi Zoltán, a cég egykori vezérigazgatója – elsőrendű vádlott – az új tárgyaláson az utolsó szó jogán felszólalva azt hangsúlyozta, hogy a tragédia ellen nem tudtak tenni semmit, mert az nem volt előrelátható, utána viszont mindent megtettek.

Az ítélet február 4-én lesz.

További részletek a Magyar Hírlapból: http://magyarhirlap.hu/cikk/138686/Februarban_hoznak_iteletet_a_vorosiszapper_megismetelt_elsofoku_eljarasaban