A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) még három éve adatvédelmi eljárást indított a Magyarországi Szcientológia Egyház és az egyház központi szervezetének általános adatkezelési gyakorlatát vizsgálva.

A hatósági eljárás során megállapították, hogy az egyház és a központi szervezet jogellenes adatkezelési tevékenységet folytat, megszegték az előzetes tájékoztatási kötelezettségüket, az adatbiztonság követelményeit és jogalap nélküli adatkezelést végeztek.

A hatóság tájékoztatása szerint a lefoglalt dokumentumok között voltak személyi dossziék, amelyek a hívők életéről szóló információkat tartalmaztak, valamint etikai dossziék, amelyekben az egyház által elvárt elveknek nem megfelelő cselekményekről gyűjtöttek jelentéseket.

A munkatársi dossziékkal kapcsolatban azt állapították meg, hogy a munkatársaknak nagy mennyiségű személyes adatot kell megosztaniuk magukról, az életút-kérdőívben például szexuális, baráti kapcsolataikról kell nyilatkozni.
Péterfalvi Attila azt mondta, az egyház gyakorlatilag az összes adatvédelmi szabályt megszegte, ilyen szintű jogsértéssel még nem találkoztak.

A szcientológusok azonban bíróságon támadták meg a NAIH közigazgatási határozatát, amelynek első fordulóját most tartották, azonban zárt ajtók mögött.

További részletek a Magyar Hírlapban: http://magyarhirlap.hu/cikk/138666/Tovabb_folyik_a_nyomozas_a_szcientologusok_ugyeben