Városunk és térsége húzza a megyét

Újabb üzemek települtek le a térségben, számtalan kis- és középvállalkozás fejleszt, egyre kedvezőbbek a munkanélküliségi adatok, Balassagyarmat és környéke húzza a megye gazdaságát, hiszen itt termelődik meg a legtöbb adózott nyereség – többek között ezekről beszélt Balla Mihály, a térség országgyűlési képviselője.

  

Térségünk újra növelte előnyét a megyében. Milyen jelei vannak ennek?

Az elmúlt egy évben a gazdasági trendek irányaiban nem történt változás Nógrád megyében, köszönjük szépen, mi, nyugaton jól állunk. Kiemelt célunk a munkahelyteremtés és olyan fejlesztések támogatása, amelyek egyre inkább törekednek a minél nagyobb hozzáadott értékű, vagyis nyereséges termelésre. Nyugat-Nógrád tovább erősödött. Balassagyarmaton a MAHLE október végén adta át az e-autó gyártáshoz kapcsolódó új fejlesztését. Világvezető új modul, új irány az autóalkatrész gyártásban. Bercelen szeptemberben adtuk át a NIDEC új üzemét, ahol mintegy 15 milliárd forintos fejlesztést hajtottak végre, ráadásul már tervezik az újabb fejlesztésüket a kapacitás bővítésére. Novemberben pedig a Flex Film élelmiszercsomagoló termékeket gyártó világvállalat indította el 23 milliárd forintos beruházását Rétságon, amely során egy új, 170 főt alkalmazó gyár épül. A Hannon System is Rétságon fog megvalósítani egy 6 milliárdos üzemfejlesztést, ami révén duplájára emelik a foglalkoztatást. De említhettem volna az elektromos kapcsológyártásban piacvezető olasz BREMAS cég Gyarmatra települését is. Több településen indult el napelempark építés, a legnagyobb Balassagyarmat-Szügy között, de komoly érdeklődés van Szécsény térsége iránt is. Ráadásul számos településen valósult meg, illetve valósul meg energetikai fejlesztés, hiszen nemcsak a gazdaság, de a környezetvédelem is fontos.

 

A munkanélküliség mutatók is nagyon kedvezőek. 

Sőt, annyira jó a helyzet a 4-5 százalékunkkal, hogy inkább munkaerőhiánnyal küzdünk.

Bízunk abban, és kiemelt célunk, hogy egyre többen térjenek vissza szülőföldjükre munkavállalóként Budapest irányából, külföldről vagy az ország más térségeiből, mivel egyre jobban nőnek a bérek is a térségben, és egyre több olyan fejlesztés zajlik, amelyek szaktudást és a legújabb technológiai ismereteket is megkövetelik.

Ráadásul azt meg is fizetik, hiszen a megyében itt a legmagasabbak a bérek is. A nagyokon túl több kis- és közepes vállalkozás tudott fejlesztésekbe kezdeni. A fejlődés arra is rámutatott, hogy nagy szükség van a szakképzés fejlesztésére, mivel egyre komolyabb szaktudást igényelnek az innovatív beruházások.  A másik kiemelkedő gazdasági növekedést erősítő ágazat az építőipar. Nyugat-Nógrádban újra biztos munkalehetőség építőipari cégeknél dolgozni.

 

Balassagyarmat és térsége az elmúlt két évben szinte minden mutatóban lehagyta Salgótarjánt – ilyen majd száz éve nem történt!

Nemrégiben készült el az idei TOP50 kiadvány, amelyben a megye legjobb cégeiről, térségi kimutatásokról találhatunk adatokat. Balassagyarmat és Rétság térsége adja a megye exportjának 63 százalékát, Balassagyarmat térsége önmagában majd a felét. Mindezt úgy, hogy Nógrád megye az egy főre eső ipari termelésben az ország középmezőnyében van. Ezt tetézi, hogy mind a cégek számában, mind a lakosság számában Balassagyarmat környéke például fele akkora, mint a megyeszékhely, tehát az itt befektetett tőke bőségesen, sokszor országos átlag felett megtérül.

 

Gyarmat is tovább fejlődik.

A város megérdemelten kapott mintegy 5 milliárd forintnyi fejlesztési támogatást a különböző pályázatokon keresztül. Természetesen folynak a TOP-os és EFOP-os fejlesztések, amelyekkel városi intézmények épülnek, vagy újulnak meg, köztük iskolák, óvodák, közösségi létesítmények.

Kifejezetten örülök, hogy a városvezetés folyamatosan kockázatot vállal a gazdaság érdekében, mint legutóbb az országosan elsőként bevezetett beruházási adókedvezménnyel, vagy a családtámogatási kezdeményekkel, hiányszakma támogatásokkal, munkásszálló építéssel.

A múlt század rengeteg sebet ejtett a városon, úgy tűnik a 21. század újra Balassagyarmaté lesz. Mindebből a vonzáskörzet, egész Nyugat-Nógrád, de a felvidéki járások is profitálnak majd.

 (szilágyi)