A Csillagházként ismert 19. század eleji kúriában 1977 óta működik a gyarmati könyvtár helytörténeti gyűjteménye. A műemlék épületben tartja rendezvényeit a Balassagyarmati Honismereti Kör is. Állandó kiállítás mutatja be Horváth Endre bankjegytervező grafikusművész életét és munkásságát, a Madách-szobában Madách Imre unokaöccse, ifj. Balogh Károly rajzait, a Magyar Korona Gyógyszertár 20. századi enteriőrjét, valamint itt találhatók azok a könyvek, amelyek a város, a kistérség és Nógrád megye történelméről, kulturális életéről nyújtanak tájékoztatást. 

Ács Zsuzsannával, a Helytörténeti Gyűjtemény vezetőjével beszélgettünk múlt évi tevékenységükről és jövőbeli terveikről.

  • Intézményünk igyekszik minden, a város helytörténetéhez kapcsolódó eseményt rögzíteni. Rendszeresen felkérünk helyi témákkal foglalkozó szakembereket, közismert családokat, közéleti személyiségeket, vagy azok leszármazottait előadások tartására, a rendezvény után pedig feldolgozzuk az ott elhangzottakat. A 2018-as esztendőben megtartott rendezvényeink témáját a 25 éves Madách Irodalmi Társaság, városunk 150 éve épült zsinagógája, Balassagyarmat 19. századi cukrászdái, cukrászai, a volt Casino Szálloda, vagy éppen a levéltárak múltbeli és jelenlegi helyzete szolgáltatta. Több könyvbemutatót is tartottunk. Végh József Czinka Panna, a cigány Szappho és Gál Vilmos főmuzeológus A lengyel freskó című könyvét tártuk a közönség elé. Intézményünk természetesen kiszolgálja a kutatókat is. 2018-ban többek között jelentős kutatási munkát végzett nálunk a Maradj meg magyarnak című most megjelent regény szerzője, Kapa Mátyás is.
  • 2019-re milyen terveik vannak?
  • Készül már a Balassagyarmati Honismereti Híradó 2018. évi kötete. Részt veszünk a januári megemlékezések szervezésében, majd következnek hagyományos rendezvényeink. Emellett folytatódik a gyűjtőmunka, a meglévő anyagok feltárása, a látogatók, kutatók fogadása. Ezen kívül dolgozom id. Vojtkó István – aki a Balassagyarmati Honismereti Kör egyik alapító tagja volt – Ipoly-parti igaz mesék című kéziratán, melyet könyv formájában szeretnénk kiadni.

A Balassagyarmati Honismereti Kör Nógrád megye egyik legrégibb hagyományápoló civil szervezete, mely az irodalmi és történelmi múlt, az épített és természeti környezeti értékek feltárására és megőrzésére alakult. Az elmúlt négy évtized alatt a nyolcvan fős tagság havonta szervezett összejövetelein Balassagyarmat és Nógrád megye jeles tudósairól – például Ligeti Lajos, Mikovinyi Sámuel, Nagy Iván – íróiról –Szabó Lőrinc, Mikszáth Kálmán, Madách Imre, Komjáthy Jenő – képzőművészeiről – Szabó Vladimir, Horváth Endre, Csontváry Kosztka Tivadar – zeneszerzőiről – Rózsavölgyi Márk, Kondor Ernő – tartottak többek között előadásokat és megemlékezéseket. Idén, a szervezet negyvenéves jubileuma alkalmából egy nagyszabású Réti Zoltán-emléknapot szerveztek.

Jó tudni, hogy az intézmény fogad rendhagyó tanórákra, illetve a Horváth Endre kiállítás bemutatására diákokat, valamint az érettségi megkezdéséhez szükséges 50 óra közösségi szolgálatot is elvégezhetik az intézményben a középiskolások. Ennek keretében régi, még nem számítógépen szerkesztett Honismereti híradók, illetve a Horváth Endre dokumentációs anyag beszkennelése, feldolgozása a feladatuk.

A helytörténészek munkájának fontos részét képezi a különböző gyűjtemények gyarapítása (képeslapok, fotók, régi iratok, aprónyomtatványok, személyi adattár, a városi rendezvényekről, építkezésekről készült digitális fotók stb.). Sajnos a beszerzésre nincs költségkeret, ezért az éves gyarapodás csak a könyvállományban jelentős, a város történetét megőrző forrásdokumentumok, képek, iratok bekerülése ritka.

Sajnálatos, hogy a polgárok tudatában nincs benne, hogy a régi, poros iratok, képek, egyéb dokumentumok helye nem a kukában és a konténerekben van, hanem a város által fenntartott közgyűjteményben, ahol megőrzik, feltárják, és az utódok számára szolgáltatják őket. Tehát a családi archívum kidobásra ítélt darabjait érdemes inkább felajánlani a gyűjteménynek. Ami másnak szemét, az ő kezeik között kinccsé válhat.

Sziládi Krisztina

Fotó: Torjay Attila