A brüsszeli tervezet szerint mintegy 16-25 százalékkal csökkenne az agrártámogatások mértéke, ez pedig nem csak a gazdáknak jelentene rendkívüli megterhelést, de a lakosságot is nagyon érzékenyen érintené.

Petíció a magyar gazdákért néven aláírásgyűjtő akcióba kezd a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (Magosz) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) azért, hogy az uniós agrárforrásokból ne lehessen átcsoportosítani a migráció kezelésére. A szervezetek célja elérni, hogy az EU-s agrártámogatások ne csökkenjenek a 2021-2027 közötti következő hétéves költségvetési ciklusban.

Szandai József, a NAK megyei elnöke a sajtótájékoztatón kifejtette, hogy a magyar mezőgazdaság fejlődésének üteme jelenleg az egyik leggyorsabb az Európai Unióban. Ennek pozitívumait – például a foglalkoztatás növekedését, a beruházások számának emelkedését, illetve azt, hogy a magyar gazdák kiváló minőségű élelmiszerrel látják el a hazai fogyasztókat – az egész lakosság tapasztalhatja.

Szűkebb forrásokkal azonban ez a fejlődés nehezen lenne fenntartható a jelenlegi szinten. Az ágazat jövőjét érintően ezért kiemelt fontosságú a Közös Agrárpolitika következő hétéves költségvetési keretének a nagysága. Nem fogadható el a magyar agrárgazdasági szereplők számára az Európai Bizottság azon javaslata, amely számottevően csökkentené a Közös Agrárpolitika (KAP) forrásait.

Különösen aggasztónak találják, hogy a KAP csökkentésére vonatkozó tervekkel egyidejűleg felmerült annak a lehetősége, hogy Brüsszel az agráriumból elvont összegeket a migránsok letelepedésének elősegítése érdekében kívánja felhasználni.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, illetve a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége egyöntetűen kiáll amellett, hogy a migrációs helyzet kezelése alapvetően egy demográfiai és társadalmi probléma, ezért azt nem szabad az agrárköltségvetés terhére kezelni. Határozottan kiállnak amellett is, hogy a KAP forrásait a magyar agrárgazdaság és a magyar gazdák kapják.

Varga Mihály, a Nógrád Megyei Gazdakörök Szövetségének elnöke hozzátette, a brüsszeli tervezet szerint mintegy 16-25 százalékkal csökkenne a támogatások mértéke, ez rendkívüli megterhelést jelentene a gazdáknak. De a lakosságot is nagyon érzékenyen érintené, hiszen sokkal drágábban lehetne csak hozzájutni a zöldségekhez és gyümölcsökhöz, miként a hús termékek ára is jelentősen emelkedne.

Az említett szervezetek arra buzdítanak ezért minden magyar állampolgárt, hogy akár online, a www.peticioamagyargazdakert.hu oldalon, akár a falugazdászoknál, a megyei igazgatóságokon, vagy a Települési Agrárgazdasági Bizottságok elnökeinél elérhető íveken május 3-ig aláírásukkal támogassák közös kezdeményezésüket.