Egyelőre hiába várjuk az ország talán legnépszerűbb gólyájának hazatértét, a rendszerint elsők között érkező őrhalmi Báró fészke ma is üresen áll.

Bár a napelemes jeladó szeptember óta nem ad jelet, mégis távol álljon tőlünk, hogy a legrosszabbra gondoljunk. A jel megszűnésének hátterében ugyanis több ok állhat, elképzelhető, hogy bármilyen blokkoló hatás vagy a földrajzi viszonyok akadályozzák a sugárzást. Ugyanakkor a gyűrű nyár végén már cserére szorult, de ezt sajnos a szakemberek nem tudták megoldani.

Izgalmainkat tovább fokozza, hogy a Magyar Madártani Egyesület a napokban hivatalos közleményt adott ki, mely szerint az idei évtől nem indítja el az általa eddig működtetett webkamerákat, mert ezek olyan helyszíneken voltak felszerelve, hogy az MME csak harmadik személy bevonásával tudta megoldani az esetleges technikai problémák helyreállítását. Személyi kapacitásukat más projektek keretében kívánják hatékonyabban felhasználni. Így például a dejtári és rimóci kamerák továbbra is működni fognak, de az őrhalmi, a zalaistvándi és a nagyhalászi fészket már érinti a változás. Weboldalukon több MME-től függetlenül működő oldalt is ajánlanak, ahol az érdeklődők meg tudják figyelni tollas jóbarátaink mindennapjait.

Őrhalomban mindezek ellenére töretlen a bizalom kedvenc gólyánk hazaérkezését illetően, sőt az MME intézkedés sem jelenthet problémát, ha a helyi kezdeményezés sikerrel jár. Az őrhalmiak saját erőforrásaikra, és ha szükséges, közadakozásra támaszkodva is készek megoldani a gólyalest, hogy senki ne maradjon le a legnépszerűbb arisztokratacsalád életéről, a fiókák érkezéséről vagy az első repülésről.

Várunk, Báró, kell az áldás!

Kanyó Kinga

Fotó: Torjay Attila