Három napos összehangolt bűnügyi akciót hajtottak végre a Nógrád megyei rendőrök. 

Betöréses lopás, gépjárműből lopás, valamint gépkocsi feltörés bűncselekmények gyanúsítottjainak elfogása, körözött személyek felkutatása, továbbá más vagyon elleni bűncselekmények megelőzése és megszakítása céljából három napos összehangolt műveletet hajtottak végre a megyei rendőr-főkapitányság és a helyi rendőrkapitányságok bűnügyi és rendészeti munkatársai 2019. március 4. és 6. között.

Az akció  eredményeként a hatóságok tagjai több, mint 40 rendbeli vagyon elleni bűncselekmény, ezen belül közel harminc betöréses lopás, valamint más vagyon elleni bűncselekmények elkövetésével gyanúsítható személyt kutattak fel és fogtak el. A rendőrök két körözött személyt kerítettek kézre, 28 személyt állítottak elő, majd hallgattak ki gyanúsítottként és további hét személyt vettek bűnügyi őrizetbe.

A hatóságok a gyanúsítottként kihallgatott 28 fő közül öt személy vonatkozásában tettek előterjesztést az ügyészségen letartóztatásuk indítványozására.

A gyanúsítottak további fogva tartása mellett folytatott nyomozások részletei:

A Salgótarjáni Rendőrkapitányság lopás bűntett megalapozott gyanúja miatt folytat büntetőeljárást két nógrádmegyeri lakossal szemben.

A nyomozás adatai szerint az egyik, 28 éves férfi 2018. szeptember hónapot megelőzően egy salgótarjáni családi ház udvarára bement, majd a nyitott garázsból egy Renault típusú személygépkocsit, hűtőgépet, mobiltelefont, étkészletet, elektromos szerszámokat, valamint téli gumiabronccsal szerelt alufelnit tulajdonított el.

A megalapozott gyanú szerint a férfi 2018. szeptember és október hónapban további egy salgótarjáni és egy etesi ingatlan garázsába hasonló módszerrel bement, ahonnan kézi szerszámokat, tűzhelyet, gumiabroncsokat, alufelnit, személygépkocsi akkumulátort, valamint kerékpárokat lopott el.

A nógrádmegyeri férfi megalapozottan gyanúsítható továbbá azzal is, hogy 27 éves nő társával 2018. december 22-én és 23-án egy salgótarjáni áruházban nagy értékű televíziót, játékokat, élelmiszert és ruhaneműket tettek a bevásárló kosarukba, majd azokkal a kasszasort fizetés nélkül elhagyták.

A rendőrök a két nógrádmegyeri lakost gyanúsítottként hallgatták ki. A nyomozók a férfit őrizetbe vették, társa szabadlábon védekezik.

A Bátonyterenyei Rendőrkapitányság több rendbeli lopás bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást egy 30 éves mátraverebélyi lakos ellen.

A nyomozás adatai alapján a férfi 2018. július és október hónapokban egy mátraverebélyi, illetve egy bátonyterenyei ingatlan területén parkoló személygépkocsiból tulajdonított el mobiltelefonokat, illetve a jármű platójáról egy dámszarvasbika fejet. Novemberben egy mátraverebélyi pékség tetejét bontotta meg és onnan villanymotorokat és elektromos kábelt lopott el. A férfi december hónapban egy salgótarjáni kórházi beteg ágya melletti szekrényből vette magához a sértett pénztárcáját és pénzét, míg 2019. február elején társával egy Kisterenye külterületén parkoló gépjárművet kísérelt meg feltörni.

A rendőrök az ismeretlen helyen tartózkodó férfi ellen elfogató parancsot bocsátottak ki, mely alapján 2019. március 6-án elfogták, a rendőrkapitányságra előállították és kihallgatását követően őrizetbe vették.

A Szécsényi Rendőrkapitányság eljárást folytat lopás bűntett és lopás vétség megalapozott gyanúja miatt egy 24 éves karancssági lakos ellen. A férfi a nyomozás adatai alapján 2018. november és 2019. február közötti időszakban két szalmatercsi ingatlanba tört be. A terhelt az épületek ajtaját befeszítette, majd a helyiségeket átkutatta. A férfi a sértettek otthonaiból konyhai elektromos kisgépeket, étkészletet, edényeket, fűkaszát, láncfűrészt és egyéb használati tárgyakat tulajdonított el.

A férfit a rendőrök 2019. március 5-én gyanúsítottként hallgatták ki és őrizetbe vették. A rendőrség előterjesztést tett a férfi letartóztatásának indítványozására.

A Szécsényi Rendőrkapitányság lopás vétség kísérlet meglapozott gyanúja miatt folytat eljárást egy 42 éves kisbárkányi lakos ellen, aki 2019. február 19-re virradóan az üzlet ablaküvegét betörte, az ablakon lévő vasrácsot megkísérelte kifeszíteni és kibontani, az épületbe azonban nem jutott be.

A rendőrök elfogatóparancsot bocsátottak ki az ismeretlen helyen tartózkodó férfi ellen, akit 2019. március 4-én otthonában elfogtak, gyanúsítottként kihallgattak és – mivel ellene több hasonló jellegű bűncselekmény miatt eljárás volt folyamatban – őrizetbe vettek.

A Pásztói Rendőrkapitányság lopás bűntett és rongálás vétség megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást két kállói lakos ellen. A nyomozás adatai szerint egy 18 éves férfi, egy 16 éves fiúval, valamint egy gyermekkorú társukkal együtt 2019. február 21-én délután Kállón, egy hétvégi házként használt ingatlan udvarára mentek be. Ezt követően a fiatalok a ház tetőszerkezetét megbontották és az épületbe bejutva onnan étkészletet, szeszes italokat és ruhaneműket tulajdonítottak el.

A férfi a két társával az ezt követő napokban hasonló módszerrel egy másik kállói ingatlanba is bement, majd onnan műszaki cikkeket, szerszámokat, konyhabútor elemeket és ruhaneműket tulajdonítottak el nagy értékben.

A pásztói rendőrök a férfit és két társát 2019. március 4-én elfogták, a rendőrkapitányságra előállították. A nyomozók a felnőttet és a fiatalkorút gyanúsítottként hallgatták ki, a gyermekkorút meghallgatták. A hatóság tagjai a 18 éves gyanúsítottat őrizetbe vették, míg fiatalkorú társa szabadlábon védekezhet. A nyomozók a gyanúsítottak ingatlanján megtartott kutatás során az eltulajdonított értékek egy részét – több dolgot fölbe ásva – megtaláltak és lefoglaltak.