A napokban véget ért a látogatási tilalom a Dr. Kenessey Albert Kórház gyermekosztályán.  Dr. Bauer Viktor osztályvezető főorvost kértük, összegezze az elmúlt időszak tapasztalatait.

  • A klasszikus influenzás megbetegedés viszonylag keveseket érintett, azonban rengeteg egyéb felső légúti vírusos fertőzésről tudunk beszámolni. Komoly kihívást okozott az RSV vírusfertőzés, mely a kisgyermekekben súlyos állapotot idéz elő. Csúcsidőszakban 100 százalékos volt a kórházi ágyak kihasználtsága, és egy gyermeket intenzív osztályon kellett kezelni. A látogatási tilalom persze a szülőkre nem vonatkozik, ők a nap 24 órájában gyermekeik mellett lehettek.

Az RSV vírus a felnőttekben szokásos tünetekkel járó, egyszerű megfázást okoz, de a kisdedeket veszélyesen érinti: fulladással, nehézlégzéssel jár. A koraszülötteknél védőoltást alkalmaznak megelőzésként. A vírus néhány évente ismétlődően járványt okoz, legutóbbi fellobbanásakor a budapesti kórházakban száz százalékos kihasználtsággal működtek a lélegeztető gépek.

Az influenza elleni védőoltás sikeresnek bizonyult az idei vírustörzs ellen, érdemes tehát ily módon védekezni a jövőben is. A vírusok terjedési irányát figyelembe véve a szakemberek az előző évi délkelet-ázsiai, ausztráliai vírustörzsekre készítik el a hazánkban is alkalmazott oltóanyagokat.

A főorvos ugyanakkor hangsúlyozta: amikor a szülők akár enyhe tünetekkel is elküldik óvodába, iskolába a gyermekeiket, valójában a járványok terjedését segítik elő. Esetenként az intézményekből viszik haza a gyerekek krónikus beteg családtagoknak, cukorbeteg vagy szívbeteg szülőknek, nagyszülőknek a fertőzéseket, akiknél a betegség életveszélyes is lehet. Fontos megérteni, hogy náthás, lázas, beteg gyerekeket ne engedjünk közösségbe!

Kanyó Kinga