Ma késő este (közép-európai idő szerint 22 óra 59 perckor) elindul a valódi új év, amely a földi időszámítás szerint és a csillagok tükrében meghozza a tavaszt. Gondoltunk egy merészet, és újévi csillagbölcseleti üzenetet kértünk Hollókőről. Az egyéni vonatkozásokon túl szóba kerültek a közelgő EP-választások és Magyarország jelenkori kihívásai is. Nógrád megye legismertebb asztrozófusával,  Sziebig Tímeával az új évben rejlő lehetőségekről beszélgettünk. Öveket bekapcsolni, szokatlan megközelítések következnek!

A fő üzenetem – mondja Sziebig Tímea -, hogy rendkívül meghatározó, ami most tavasszal történik az egyéni életekben, a közösségek életében. Amilyen jellegű történések, kihívások jelennek meg a ma kezdődő tavasszal, olyan lehetőségekkel nézhetünk majd szembe, s láthatjuk, milyen fordulatot szeretne az élet elhozni a következő évben.

Ez a tavasz miért más, mint a többi?

Az új év mindig új kezdetet jelent, ám nem mindig van lehetőség arra, hogy sorsunkon gyökeresen változtassunk. Húsba vágó kérdések rendezését, átfordítását, az átütő erejű és radikális változásokat támogatja a kozmikus idő minősége. Magánéleti-párkapcsolati megrekedések, egészségi problémák, anyagi helyzetünk… Most olyan támogatást kapunk, amellyel évek, évtizedek óta cipelt dolgainkat tudjuk megoldani.

Közösségünk két fontos döntési helyzet előtt áll az idén: az egyik a tavaszi EP-választás, a másik az őszi önkormányzati választás. Erre vonatkozóan is tud támpontokat adni az asztrozófiai megközelítés?

A hangsúly az egyéni vonatkozáson van, de ennek az évfordulónak a csillagképi üzenete arra hívja fel fokozottan a figyelmet, hogy az egységtudat rendkívül erősen meghatározza majd közösségi életünket. Vagyis annak a tapasztalata, hogy mind egyek vagyunk, hogy felismerjük a másikban és a közösségben önmagunkat. Ez még egyszer aláhúzza az egyéni felelősséget, mert az egyéni eredményeket tudjuk bevinni a közösbe.

Így hat az egyén közvetlenül a közösségre?

Azt kell világosan látni, hogy tükrök vagyunk. Igen, így van, ha én megemelem az életem minőségét, akkor azzal a magasabb rezgésszinttel találkozok a külső reakciókban. De ha leragadok az ügyeknél, ha például azon berzenkedek, hogy mennyire nehéz az egészségügy helyzete, akkor nem tudom megemelni a belső minőséget. Mert ugyan érzékelhetnek az emberek problémákat, de egyénileg megtapasztalhatják, hogy az orvos vagy a nővér személyes hozzáállása túl tud ezen lendíteni. Amikor helyzetbe kerülünk, akkor mégiscsak két ember találkozik egyéni felelősséggel, és ők határozzák meg a helyzet minőségét.

Azaz senki nem fogja helyettünk megoldani a problémáinkat. Ez a közösségekre is igaz?

Az a közösség fogja jól kihasználni az idők szelét, amelyik önszerveződővé válik. Amelyik felelősséggel, kézbe véve a saját dolgait, alulról építkezve működik és változtat, ha kell. Ebben óriási lehetőség rejlik, szinte kikényszeríti tőlünk az élet, hogy a lehető legtöbbet kihozzuk a helyzeteinkből.

Mindezzel együtt van kívülre helyezett harcunk is.

Amikor külső harcra fókuszáljuk a figyelmet, az feszültté tesz, félelemmel tölt el. Ilyenkor az jelenti a megoldást, ha megnézzük, hogy milyen harc dúl belül a lelkünkben. Ahogy egy embernek, úgy a nemzeteknek is van karmája. Ami történik, az valaminek a következménye. Látjuk, mivel küzdenek más népek. De ha erről tudunk, akkor a magyarságnak nem kell feleslegesen félnie. A mi szerepünk a következő két évben újra kulcskérdéssé válik. Nekünk arra kell figyelnünk, hogy hogyan tudjuk osztani a fényt, mert nekünk ez a dolgunk. A magyarság öntudatra ébredése már megtörtént, most az következik, hogy a tudást gyakorlatba ültessük. A magyarságnak két feladata van: a gyógyítás és a tudás továbbvitele. Ha ezt tesszük, akkor nincsen belül harc és nincs félelem.

Hogyan lehetünk hatékonyak ebben?

A társadalomban, a közösségekben mindig megjelenik az energia alacsony és magas szintje is. Amit magunkban éltetünk, azzal találkozunk kívül. Van egy régi mondás, miszerint mindenkiben két farkas él, a szereteté és a félelemé. Melyik fog győzni? Amelyiket etetem. És ez teljes mértékben egyéni felelősség, hogy a saját életünkben mit éltetünk, mert az fog győzni.

Egy másik mondás szerint: „kezdetben a végzet”…

Az újév ritka módon rögtön Teliholddal indul, ez pedig kiteljesedésre hív, mely égi hívás egész jövő márciusig meghatározó lesz. Amilyen energiával indítjuk az évet, az hatja majd át az egészet. Ami most tavasszal történik, arra nem lehet vállat rántani. Ugyanis amit most megfogunk, meglovagolunk és elkezdünk megoldani, őszintén, bátran és jelenléttel, azzal sorsot tudunk fordítani egyéni és nemzeti szinten is. Ez a három kulcsszó: őszinteség, bátorság és jelenlét, tehát nem a múltban vájkálva és nem a jövőben reménykedve, hanem itt és most.

Kanyó Kinga