Téged is zavar, hogy országosan utcákat, erdőket, parkokat borít be a szemét? – ezzel a szlogennel hirdette meg „Teszedd!” elnevezésű kampányát  az Innovációs és Technológiai Minisztérium. A helyi székhelyű Palóc Bakancs Egyesület csatlakozott e felhíváshoz.

A minisztérium biztosítja a kesztyűket és a zsákokat, az önkéntesség pedig a szándékot és az emberi erőforrást.  Horváth Attila, az Egyesület elnöke lapunknak elmondta: a mostani akció alkalmával március 23-án, szombaton megtisztítják az Északi Zöld turistaútvonal egy részét, egy 11 km-es szakaszt, Nógrádmarcal és Balassagyarmat között.

Az érdeklődők minden részletet megtalálnak az Egyesület hivatalos facebook-oldalán a szemétszedő kezdeményezésről.

A Palóc Bakancsosok 2016-ban jegyeztették be hivatalosan is egyesületüket, azóta mintegy 130-szor túráztak a Börzsönytől a Mátráig, a Mecsekben, a Zemplénben, a Felvidéken, a Magas-Tátrában. Jelenleg 100 fő feletti taglétszámmal büszkélkedhetnek.

Egyesületüket egyetlen közös gondolat tartja össze: járni a természetet, gyönyörködni az erdőben, tenni az egészségért, a természeti környezetért. Mint igazi túrázók, országos kampány nélkül is, mindig is feladatuknak tekintik a turistaútvonalak tisztítását, karbantartását.  Hétvégente felveszik a túrabakancsot, és irány az erdő, a mező, a sziklák és a források.

Szemétszedő akcióikról világszerte számolnak be olyan önkéntesek, akik kiválasztanak egy-egy illegális szemétlerakót, egy út melletti árokpartot vagy tengerparti szakaszt, és egy előtte-utána képpárral teszik nyilvánossá, hogy teljesítették a feladatot. A belső motiváció bizonyára egybe esik a Bakancsosokéval: egyszerűen, hogy szebb legyen a világ, és ez ügyben közösen többre jutunk.

Kanyó Kinga