Sztancsik József, a közismert gyarmati sportember is erősíti a Csáky Pál szlovákiai eu-képviselő által életre hívott brüsszeli Palóc Napot.

A Csáky Pál európai parlamenti képviselő támogatásával megvalósuló esemény a Palóc kultúra jellegzetes vonásait mutatja be. Az április 3-án, a brüsszeli Balassi Intézetben rendezendő est folyamán változatos programokon keresztül fedezheti fel a közönség a palócok hagyományait, szokásait. Dalolnak a Haraszti ikrek, táncolnak a rimóciak, fellép a lukanyényei citera zenekar, de lesz kortárs jazz és Agócs Gergely is színpadra lép.

Az est folyamán szerephez jut a közismert balassagyarmati sportvezető-sportoló is, ám ezúttal más oldalát mutatja meg a belga publikumnak. Sztancsik József húsz évesen fogott vésőt és kalapácsot a kezébe, hogy gondolatait művészi formában örökítse meg. Az elmúlt években ismét aktívan (fa)szobrászkodó férfiú köztéri alkotásai díszítik többek között Nógrádmarcal (Palóc pár), Iliny (Magyarok Nagyasszonya) és Cserhátsurány (kopjafa) közterületeit.

Az Európai Parlamenthez négy szoborral és négy népi faragással készül, félkész alkotásokat is visz, hogy az alkotás folyamatába is beavassa az érdeklődőket.

(szilágyi)