Csáky Pál eu-képviselő támogatásával bemutatkozott a palócság az Európai Parlamentben.

Csáky Pál felvidéki magyar író, európai parlamenti képviselő támogatásával egész napos rendezvénysorozaton mutatta be egyedi értékeit a palócság Brüsszelben.

Az Európai Parlamentben Csáky Pál Mit értünk a palócság alatt? című előadásával nyitotta meg a konferenciát, majd dr. Limbacher Gábor, a szécsényi Kubinyi Ferenc Múzeum igazgatója beszélt néprajzról és hagyományról. Tudomány és technika, melyet a palócság adott a világnak címmel dr. Ádám György gyógyszerész tartott előadást, ezután a kortárs palóc művészetet mutatta be Párkányi Péter szobrászművész, Shah Gabriella művészettörténész, Lencsés Zsolt freskófestő. Az épített értékekről Karaba Tamás, Nógrád megye volt főépítésze, a  palócság zenei kultúrájáról Agócs Gergely népzenész beszélt.

A Palóc Nap esti programmal zárult a Balassi Intézetben. Színpadra léptek a Haraszti ikrek, a Balassagyarmati Cigány Virtuózok a szécsényi Palóc Népi Együttes táncosaival, a Lukanyényei Citera Zenekar, dr. Limbacher Gábor, de a közönség megtekinthette Bocsi Éva népviseletbe öltözött babáinak bemutatóját is. A színvonalas programok előtt és közben Kiss Tünde hollókői népi iparművész csuhé alkotásaival és Sztancsik József balassagyarmati népi fafaragó munkájával ismerkedhettek az érdeklődők.

A brüsszeli Palóc Nap során ízekből sem volt hiány, lehetett kóstolgatni varsányi házi ízeket (szörpök és lekvárok), a szécsényi térség borait és pálinkáit (Juhász Családi Pincészet), Ipoly-parti aprósüteményeket és pogácsákat (Jagyutt Péter mestercukrász), és szügyi disznóságokat.