A március 15-i ünnepségsorozat keretében került sor a Balassagyarmat Közösségéért díjak átadására. Az idén a 16-os Honvéd Katonai Hagyományőrző Csoport, a Vasútmodellező Klub és Ulveczki Edina, a Vitalitás SE erőemelője és kajak-kenu szakosztályának vezetője kapták meg a rangos elismerést. A díjazottak különböző területeken végeznek példamutató, közösségépítő és értékteremtő tevékenységet. A három út egy ponton találkozik: mindannyiukat a szenvedély hajtja.

A 16-os Honvéd Katonai Hagyományőrző Csoport tagjai a világháborúkban állomásozó katonák emlékét őrzik. Láthatjuk őket rendezvényeken, kiállításokon, ahol a Magyar Királyi Honvédség egyenruháiban, fegyverzetében tisztelegnek a bátor hősök emléke előtt. Hadijátékokkal, rendhagyó történelem órák keretében, előadásokon idézik meg egy letűnt kor kiváló alakjait.

„A ’45 utáni politikai rendszer üldözte azon magyar katonákat, akik a két világháborúban a vérüket áldozták a hazáért. Ez a helyzet csak 1989 után változott, amikor a még élő veteránok elmesélhették fiaiknak, unokáiknak azon fegyvertényeket, melyekért addig rejtegetett kitüntetéseiket kapták. Ma már nagyon kevés veterán él közöttünk, aki emlékeztethet a magyar katona hősies harcára, kitartására. Ezért tartjuk fontosnak katonai hagyományőrző munkánkat.”

Ám a katonai hagyományőrzés nem csak a hazafias érzés állóképszerű megnyilvánulása. Kulturális-történelmi tanulmányokat éppúgy magában foglal, mint élethű terepgyakorlatokat. A csoport tagjai pedig, akik közül többen a Vitézi Rend kötelékében is szolgálnak, mindezt igyekeznek megismertetni a fiatal generációval is.

Ulveczki Edina gyerekkori példaképe Kőbán Rita volt, aki akkor lett olimpiai bajnok, amikor ő kislányként kajakozni kezdett. Minden nap láthatta a bajnokot edzeni, aki kitartásával, alázatosságával és sikereivel hatott rá. Janics Natasa csapattársként volt kiváló példa. Amellett, hogy fegyelmezett, szorgalmas, tudatos és technikás versenyző volt, életszemléletével is megragadta a fiatal csapattársat. Tőle tanulta meg, hogy a vidám, pozitív hozzáállás, az optimizmus a siker kulcsa.

„Nincs lehetetlen! A kemény munka mindig meghozza gyümölcsét!” – Edina bármibe fog, abban sikeres lesz, hiszen már kiskorától megszokta, hogy folyamatos izzásban van. A kajakozás jelentette és jelenti a nyaralást, a versenyzést, a sikert, a barátokat, a szép környezetet; a szeretet, a békét, a nyugalmat, mindent. Itt jön vissza a sok energia, és persze a szintén sportos, összetartó és pozitív gondolkodású családban, a tanításban, a gyerekek örömében. Azon szerencsés emberek közé tartozik, akik azt csinálhatják, amit igazán szeretnek. A tanítás, az edzői munka, a háziállatok és a szeretteivel töltött idő egyensúlya az ő életében nemcsak vágy, de kézzelfogható, működő energia. A jelenben él, a mindennapokat igyekszik tudatosan alakítani és megélni.

Az időközben már egyesületté alakult Balassagyarmati Vasútmodellezők Klubja 2011-ben lépett nyilvánosság elé a művelődési központ keretein belül, de az akkori tagok már korábban is modelleztek. Aki munkáikat látja, egy varázslatos, semmihez sem hasonlítható miniatűr valóságba csöppen. A tagok között van vasúti vezető, tanár, programozó, villanyszerelő, de egyformán szeretnek alkotni és „játszani”. Ahogy ők fogalmaznak: „a homo ludens, a játékos ember él talán erősebben bennük, mint más felnőttekben.”

És ezt az örök gyermeket ébresztik fel kiállításaik látogatóiban, akik évről évre, itthon és távol beléphetnek ebbe a mesevilágba, amelyben ők élnek. Időutazásra hívnak minket: jórészt az 1930-as évek díszletei közé. Dimenzióváltásra hívnak minket: egy olyan világba, ahol a színek élénkek, a kontúrok határozottak és a forgalom másodperc pontossággal, irányítottan zajlik. Ám az apró díszletek és „szereplők” látszólag egyszerű világa komoly háttértudást és technikákat rejt. A nézőnek egyetlen dolga van: elmerülni a terepasztal gyermeki izgalmakat ébresztő világában.

Három út a szenvedélyek őszinte kifejezésében… Bár a városatyáknak nem ez volt a kifejezett szándéka, a díjban burkoltan mégis elismerték, hogy vannak különleges pályákat bejáró gyarmatiak, sokak szemében talán különc csodabogarak, akik őszintén és nyíltan követik a vágyaikat. A közösségi értékteremtés már csak ráadás.

Kanyó Kinga