Az önkormányzat 2017-ben új díjat alapított, a Fiatal Példakép elismerés azoknak a 16-35 év közötti személyiségeknek adományozható, akiknek tevékenysége mintaként szolgál a helyi ifjúság számára.

A március 15-i nemzeti ünnephez kapcsolódó rendezvényen ketten vehették át az elismerést: Balla Orsolya, a BioSzentandrás néven működő ökofarm vezetője és Megyeri Máté, a Szent-Györgyi Gimnázium természetfotós diákja.

Balla Orsolya: „Őszintén megvallom, iszonyatos lelki erő kell a tevékenységemhez Hernádszentandráson, ebben az eldugott kis faluban. Mert ez a munka nem csak arról szól, hogy ültetgetünk, neveljük a növényeket és elandalgunk a zöldben – az egész tündérmese mögött komoly tervezés és sok álmatlan éjszaka áll, olyan összetételű munkás közösség irányításával, akik között van olyan, aki többet élt börtönben, mint a családjával, vagy akinek 50 éve alatt ez az első munkahelye és fogalma sincs arról, hogyan kell helytállni,  de volt olyan is, akit én tanítottam meg írni-olvasni. Így sem sikerül mindenkit „megtartani”, mert nem mindenki hagyja, hogy segítsenek neki. Mára 21 emberből 5 fővel műveljük a 2,5 hektárt, miközben óvodás-iskolás csoportokat fogadunk, alkalom adtán tanítok, biopalántákat nevelünk, kiszolgáljuk a környék legjobb vendéglátó egységeit, s próbálom rávenni a lakosságot, hogy minél kevesebb hulladékot termeljen.

A BioSzentandrás tehát nem „csak egy kertészet”, ennél sokkal összetettebb.  Mindennek az alapja egymás segítése, a világ jobbá tétele. A sok nehézség és akadály még erősebbé és tapasztaltabbá tett arra, ha majd tovább kell lépnem, helyt tudjak állni. A legbüszkébb arra vagyok, hogy az elsők között lehetek, akik bejárták ezt az utat az akroökológia és a gasztrobotanika világában.  Nekem csak egy sima növényélettani és botanikai tudásom volt, az összes többi a saját kutatásaimon és angol nyelvű olvasmányaimon alapuló tapasztalat.

Hamarosan szeretnék saját vállalkozásba kezdeni, megalkotni a saját alkotó- és életteremet a természettel egységben, egy olyan gazdaságot kialakítani, amely nem csak a termelést, hanem a nevelést és az oktatást is szolgálja. Szeretném, ha a „bio” szó hallatára nem egyből az jutna az emberek eszébe, hogy az nagyon drága, hanem azon dolgozom, hogy mindenki számára elérhető legyen. Alapvetően soha nem értettem egyet azzal, hogy a biotermékek miért kerülnek sokkal többe, mint egy konvencionális, ha egyszer nem kell drága mérgekre költenünk a termelés során. Mindenkinek jár az, hogy egészséges tápanyaghoz jusson hozzá, és hangsúlyoznám a szezonalitás fontosságát is. Mindig elmondom a gyerekeknek, hogy nem normális és nem egészséges dolog télen azt a fura színű paradicsomot enni…

Szeretném, ha azok az információk, amelyek jobbá és fenntarthatóbbá tehetik az életünket, mindenkihez eljutnának. Tudom, hogy nehéz nagy léptékben haladni, ha azt akarjuk, hogy változzon a világ és ne fulladjunk bele a saját szemetünkbe.

Minden nap tanulok valami újat, néha mégis azt érzem, az elméleti tudásom „megrekedt” egy szinten. Mindenképpen folytatni fogom a tanulást, az agyamnak nagy szüksége van az új információkra, tanulnom kell még, hogy igazán taníthassak. Büszke vagyok, amiért bejártam ezt az utat, és ekkora gyakorlati tudásra tehettem szert, de látom, mennyi lehetőség és kiaknázatlan terület rejlik még ebben, ami felfedezésre vár!

Hogy a szülővárosomtól ebben az elismerésben részesülhettem, olyan volt 200 kilométer távolságról, mint egy nagy őrangyali ölelés!”

Megyeri Máté: „Nagyon jó kezdeményezésnek tartom a díjat, mert fontosnak tartom, hogy elismerjék a fiatal tehetségeket is. Nagyon sok olyan ifjú él és alkot még városunkban, aki megérdemelné ezt a címet.
A kitüntetés nagy meglepetésként ért, mert nem tudtam, hogy jelöltek rá, ezúton is szeretném megköszönni! Azt pedig igazán nagy megtiszteltetésnek tartom, hogy a város vezetése is méltónak talált erre, természetesen tevékenységemmel igyekszem ezt megszolgálni a jövőben.
Az elmúlt évekből a pályázatokon elért eredményeimre vagyok a legbüszkébb: 2016-ban az Év Természetfotósa kiíráson Ifjúsági kategóriában különdíjat kaptam, egy év múlva az enyém volt a Hónap Fotója a Turista Magazinban, az Országos Középiskolai Fotópályázaton 1. és 2. helyet is szereztem, tavaly pedig ugyanitt megismételtem ezt a sikert, és a Nemzetközi Természetfilm Fesztiválon több képemet is kiállították.

Az idén a sikeres érettségi mellett sok pályázaton szeretnék részt venni, remélem, az újabb díjak és sikerek mellett jó néhány kiállításon is ott lesznek a fotóim.

Az eddiginél még több időt szeretnék a természetben tölteni, mert számos megvalósítandó fotós projekt van a fejemben, amelyekbe még 2019-ben szeretnék belevágni.
Tisztában vagyok vele, igen csak a pályám elején vagyok, így szinte minden téren van még hová fejlődnöm.

Mivel rajongásig szeretem ezt a gyönyörű hivatást, szívesen és alázatosan tanulok. A fotósok közül Máté Bence munkája inspirál a legjobban, de a családomból is felnézek több emberre, leginkább a nagyapámra, ugyanis ő az, aki megszerettette velem a természetet.
Távlati terveim között rengeteg minden szerepel, de azt már pár éven belül szeretném elérni, hogy a természetfotózás legyen a munkám. Ennél szebb és gazdagabb tevékenységet el sem tudok képzelni!”

Szilágyi Norbert

Fotó: Torjay Attila