„Új CSOK”, falusi CSOK, Babaváró hitel – a Kormány családvédelmi akciótervének részei. Óriási a várakozás és az érdeklődés a témában, ám nagy a zűrzavar is.

A közhasználatban összemosódnak e fogalmak, holott húsba vágó kérdésekről és ugyanilyen súlyú összegekről van szó. Az ellenőrizetlen médiafelületek fals hírei csak tovább nehezítik az eligazodást.

A korábbi kormányzati információkkal összhangban július elsejével több családtámogató program is elindul.

Az egyik a Babaváró hitel, mely valójában egy gyermekvállalók számára elérhető személyi kölcsön, 10 millió forintos maximumra terjesztett, kamatmentes, szabad felhasználású kölcsön.

„Új CSOK”, bár így emlegetik, valójában nem létezik, de új elemekkel bővül a már évek óta működő támogatás. Eddigi feltételei, összegei nem változnak, ám a bővítés eredménye, hogy mostantól használt ingatlan vásárlásakor is igénybe vehető a 3%-os kamatkedvezményes hitel, mely eddig csak az új ingatlanok esetében volt lehetséges; eltörlik a 35 millió forintos felső értékhatárt, és a meglévő ingatlan alapjára történő építkezéshez is igényelhető.

A harmadik, július elsejével induló program a hitelelengedés, mely azt takarja, hogy akiknek van jelzáloghitelük, és július 1. után születik gyermekük, a második gyermeknél 1, a harmadiknál 4, azon felül pedig további 1-1 millió forintos hitelelengedést kérvényezhetnek.

A falusi CSOK egy új támogatási rendszer. Ezt a max. 5000 lakosú településeken található ingatlanokra lehet igénybe venni, ahol a népességcsökkenés 2003 óta országos átlag feletti volt. A 2486 település végleges listája már publikus, érdemes böngészgetni, mert például nem szerepel rajta Patvarc:  http://www.kormany.hu/download/e/d9/91000/Falusi%20csok_tamogatott_telepulesek_listaja.pdf

A falusi CSOK maximális összege:  1 gyermek után 600.000 Ft, 2 gyermek után 2.600.000 Ft, 3 vagy több gyermek után 10.000.000 Ft.
A támogatás célja: új lakás építése, új lakás vásárlása, használt lakás vásárlása, meglévő lakás bővítése, meglévő lakás korszerűsítése. Ha valaki kizárólag meglévő ingatlan korszerűsítésére szeretné felvenni a kedvezményt, úgy a fenti támogatási összegek felére lehet jogosult. Vásárlási cél esetén – új építésű lakás kivételével – legfeljebb a támogatási összeg fele vehető igénybe.
A visszaélések elkerülése végett az alábbi részletszabályok kerültek meghatározásra:
– meghatározták a minimális négyzetméterhatárokat (a hasznos alapterületnek el kell érnie legalább a 60 m2-t)
– minimum 1 éves folyamatos társadalombiztosítási jogviszony megléte – a legmagasabb támogatási összegnél legalább 2 éves társadalombiztosítási jogviszony
– erkölcsi bizonyítvány
– a közeli hozzátartozótól, valamint a saját tulajdonban álló gazdasági társaságtól történő ingatlanvásárlás nem támogatott.
A támogatások felhasználását a jegyzők ellenőrzik majd. Ha visszaélést tapasztalnak, akkor a járási hivatalok folytatják le a szükséges eljárást. Amennyiben indokolt, akár büntetőeljárást is kezdeményezhetnek.

További részletek a családtámogatási akcióról: http://csalad.hu/csaladvedelmiakcioterv

Kanyó Kinga