Mint arról már beszámoltunk, a város önkormányzata két nyertes per eredményeként mintegy 80 millió forint összegre volt jogosult elmaradt bérleti díjként az Észak-Kelet Pest és Nógrád Megyei Hulladékgazdálkodási és Környezetvédelmi Önkormányzati Társulás, a Zöld Híd-ként ismert társaságtól.

A bérleti díj az önkormányzati tulajdonban lévő Nógrádmarcali hulladéklerakó használatáért jár. Mivel az akkor még Gémesi György vezette társulás nem volt hajlandó a jogerős bírósági döntés teljesítésére, az önkormányzat inkasszóval élt, és érvényesítette levonását a Társulás számláiról.

Ezt – mármint a jogszerűen érvényesített bírósági döntést – Gémesi felháborítónak tartotta és gazdasági intézkedésekkel fenyegette meg Balassagyarmat városát. A fenyegetést tett követte: Gyenes Szilárd, a társulás akkori cégének igazgatója felszámolást indított a Balassagyarmati Városüzemeltetési Kft. ellen, annak kiegyenlítetlen tartozásai miatt. A Városüzemeltetési Kft. alvállalkozója volt a Zöld Híd Kft-nek, mégis annak ellenére indított Gyenes felszámolást csak ellene, hogy nem is a legnagyobb tartozója volt a régiós cégnek.

A felszámolást formai hibák miatt a bíróság visszadobta Gyenesnek, de időközben a Városüzemeltetési Kft. kifizette tartozásait is. Ellenben a Gémesi-Gyenes vezette társulás továbbra sem hajlott a Balassagyarmattal való, bírósági ítéletekkel is alátámasztott bérleti szerződés megkötésére, ezért Balassagyarmat ismét beperelte, immáron 109 millió forintra a Zöld Hidat.

A pert az önkormányzat ismét megnyerte, így az összeget a társulásnak 15 napon belül meg kell fizetni kamataival és eljárási díjaival egyetemben a városnak.

Mivel új elnöke és új cégvezetője van a társulásnak, az önkormányzat az új vezetéssel való tárgyalások után dönt a továbbiakról. Amennyiben a társulás hozzáállása továbbra is a bírósági döntések ellen való lesz, a város vezetése, Balassagyarmat érdekeire való tekintettel, természetesen újabb inkasszókról és bírósági eljárásokról dönt.