Ipoly és Tündér – így szólíthatjuk ezentúl a híres Báró fészkébe költözött gólyapárt. Az ifjú pár neve az Északi Gólyahír nevű közösség nyilvános névválasztása és szavazása alapján dőlt el.

A névjavaslatok között szerepeltek például Bob és Bobek, Kisbáró és Kisbáróné vagy a Jancsi és Juliska. Az őrhalmiak viszont új javaslattal álltak elő, s az általuk leginkább támogatott névpár is bekerült az utolsó körbe – versenyben a Hege-Hédi párosítással – a háromtagú zsűri döntése alapján.

Az egyhetes szavazás eredménye alapján a széles közönségnek is a helyiek választása tetszett a legjobban, így óriási fölénnyel, 79%-ban ez lett a legtöbb szavazatot kapott javaslat.

Mint az internetes hozzászólásokból kiderül, a gólyák nevének kiválasztásában a hagyományba ágyazottság volt a legfontosabb szempont. Bár minden kétséget kizáró adatok nincsenek pontos születési helyükről, de minden bizonnyal palóc vérvonalból származnak. A hím az Ipoly nevet természetesen legkedvesebb folyónk után kapta, a Tündér pedig Mikszáth Tündérországát, Palócországot idézi fel.

A szavazás eredményével kapcsolatosan (is) nehézségekbe ütközik a gólyák tájékoztatása, de remélhetőleg örülnek a gyönyörű neveknek, és hosszú évekig egészségben nevelik majd fiókáikat az őrhalmi iskola kéményén található fészekben.

Kanyó Kinga

Fotó: Bandignography