“Kapcsolati tőke nem volt. Egy hatalmas bőrönd és egy egyirányú repülőjegy volt a kezünkben. Minden más rajtunk állt” – ezt válaszolja Szőke Sába arra a kérdésre, hogyan indult útnak Szöulba. Szerényen nem szól arról, hogy még mivel lett feltarisznyálva: bátorság, kurázsi, humor, játszó kedv… A 24 éves, tősgyökeres balassagyarmati családba született lány a Balassiban tanult, majd Vácott érettségizett. Azonban a szokványos életút ezzel az állomással élesen le is zárult.

Mi motivál valakit, hogy a világ másik végében indítsa el önálló életét?

Kiskoromtól kezdve érdekeltek az ázsiai kultúrák. 2011-ben ismerkedtem meg Korea egy apró részletével néhány videó képében. Addigra pár éve már táncoltam, és a látott mozdulatok egyeztek az ízlésemmel, innen jött az ötlet, hogy háttértáncosnak álljak Koreában. Az iskola utolsó évére már mozdulatokkal a fejemben keltem és feküdtem. Hirtelen értelme lett annak, hogy sosem volt kifejezett célkitűzésem munka terén. Úgy éreztem, ha most nem megyek, akkor soha. Így érettségi után belevágtam az új kalandba, karöltve a legjobb barátnőmmel.

…és modell lettél.

Igen, főállású modell és színésznő vagyok.

Hogy jött a modellkedés?

Vittek az álmok, de nem számoltam valamivel. Egy fehér lány kuriózum, elvonná a figyelmet az előadóról, nyugati táncosokat nem is igen alkalmaznak. Egyszer csak, ajánlásra, elmentem hajmodellnek, ami meglepően jól ment. Rájöttem, hogy nemcsak táncmozdulatokat tudok gyorsan és pontosan megjegyezni, de pózokat, tekinteteket is, szóval elfogadtam a kihívást, és egyre több hasonló lehetőséget kerestem. Sok munkába telt, mire befutottam annyira, hogy a keresetem elég legyen a megélhetéshez. Idővel megismertem új embereket, akik által belekóstolhattam a színészkedés be is, először sorozatok, majd videoklipek formájában.

Milyen Korea?

Először az ember azt gondolja, persze, más kultúra… Majd azt hiszi, nem is olyan különbözőek. Aztán rádöbben, hogy létezhet akkora eltérés ember és ember között, amekkorát elképzelni sem tudott. Mindig mindenki rohan mindenhova, de mellette meg kell tartani a látszatot, hogy minden tökéletes az életben, és stressz vagy problémák nem léteznek. Úgy tűnik, ez a gondolkodás még csak mostanság kezd változni, de egyelőre csak az újabb generációnál. Szöul sosem alszik. Minden sarkon van éjjel-nappali, ruha és smink boltok ezrével. Csak a fővárosban 22 metróvonal fekszik, térfigyelő kamerák és biztonsági zónák vannak felállítva állomásonként, így éjjel sem kell aggódni, ha egyedül vagyunk.

És a modellek világa?

Ha nincs forgatás, akkor is munka van, mert csak akkor ér valamit, amit csinálunk, ha tökéletes állapotban van a testünk és a bőrünk. Ez 24 órás figyelmet igényel és teljes életmód-változtatást. Mindig 200 %-ot kell nyújtani, mert a kamera levesz belőle. Mindig vékonyabbnak kell lenni, mert arra viszont rádob. És nagyon oda kell figyelni, mikor mit mondunk.

Mi tesz sikeressé? 

Beszélem a nyelvet, tudom, hogy a koreaiak milyen érzésvilágú képeket preferálnak. Azt mondják, mintha egy külföldi kinézetű koreai lennék. Az ismeretlen import helyett a „hazai” termék vagyok, elérhető közelségben és biztosított minőséggel. Arcra érdekesnek tartanak, talán mert az egyik szemem kissé mandulavágású. Az orromat kifejezetten kedvelik, mert nekik akkor lesz ilyen, ha plasztikáztatják. Otthon már azt ajánlanák, hogy szedjek fel pár kilót, de itt muszáj lent maradnom, hogy az eleve kerek arcomra élt varázsoljak, és meglegyen a beach body.

Mi hiányzik? 

Jó pár dolog megváltozott azzal kapcsolatban, ahogy korábban tekintettem magunkra. Minél több különböző embert és országot ismertem meg, úgy nőtt a szememben a magyarok logikája, érzésvilága, de még az oktatás is. Persze, eleve büszkélkedek vele, mert itt szeretik Magyarországot, nagyon szépnek, a magyarokat pedig különlegesnek tartják. Hogy mi hiányzik? Legjobban a tejföl. Meg a fehér kenyér, zsömle, kifli, a pörkölt, a sör. Emellett a táj: a sok zöld erdő és rét, a négy évszak. És el ne felejtsem a friss levegőt!

Szakmai sikerek?

Az eddigi három évben számos fotózáson és forgatáson voltam. Említésre méltó tavalyról az LG egyik reklámja, vagy a The Today Show, amely az egyik legnagyobb amerikai reggeli műsor, ahol a koreai divat egy szeletét bemutatva léptem pár percre a színpadra. Most lesz egy fotózásom a New Balance-szal és egy divatbemutatóm a Hyundai Áruháznak. Emellett nemrég készített velem interjút a Groove Korea magazin. Talán az eddigi legnagyobb eredménynek a tavalyi Miss Bikini Korea verseny 2. helyezését mondanám. Részt vettem már pár versenyen, de itt éreztem a legfelkészültebbnek magam, és ez a díj ért a legnagyobb meglepetésként.

Milyen célok vannak előtted?

Célok inkább nagy vonalakban vannak. Szeretném jobban beleásni magam a színészkedésbe, főként filmekben, de a modellkedést illetően is van még pár tétel a bakancslistámon. Szeretném magam kipróbálni másabb koncepciójú fotózásokban is, mint amiket általában csinálok. És mivel itt már megvan a stabilitás, szeretném megtapasztalni, milyen ezt a környező országokban csinálni, például Japánban, Hong Kongban.

Kanyó Kinga