Májusi eső aranyat ér, tartja a mondás, és a gazdák méltányolják is a bő csapadékot, ugyanakkor az alacsony hőmérséklet már kevésbé egyértelműen áldásos ebben az időszakban. Legutóbb 2010-ben, az izlandi vulkán kitörésekor volt hasonlóan hideg nyárelőnk, épp az akác virágzásakor.

A méhészek ilyen körülmények között azon dolgoznak, hogy megfelelő legelőt találjanak családjaiknak. Kovács Gábor, őrhalmi méhész az Alföldre szállította családjait a kedvezőbb feltételekben bízva:

  • A hidegben elfagyott az akácvirág ezen a környéken, ezért döntöttem úgy, hogy elszállítom a kaptárokat. Egy-két nap jó idő volt az elmúlt időszakban, de ha marad a hideg és az eső, aközben az akác elvirágzik. A hirtelen meleg sem kedvez, mert akkor viszont a virág lerozsdásodik. A rossz idő előtt összegyűjtött mézet a méhek már jórészt elfogyaszthatták. Mivel a fiasításhoz optimális hőmérséklet a 35 fok, ezért a hidegben fűteniük kellett, melyhez a korábban gyűjtött mézet használják. Emellett mivel napközben nem dolgoznak, áttérnek a szaporodásra. Ilyenkor új anyákat nevelnek, és idővel kirajzanak.

A Dunántúlon még inkább próbára teszi az időjárás a méhészek tehetségét és kitartását, és nem könnyű a helyzet az Alföldön sem. Illés István, a Tisza mentén dolgozó arany okleveles méhész, méhegészségügyi felelős is a következő napok döntő szerepéről beszél:

  • A hideg ellenére a méhek fejlődése nem áll le, eddig hét rajt fogtam be. Visszük a méheket oda, ahova úgy gondoljuk, hogy érdemes. Jelenleg 150 km-t utazok naponta a kaptárokig. Hogy mennyi az éves termés mennyisége, azt valójában augusztus 1-je után tudjuk pontosan megmondani, addig ez nem dől el teljes bizonyossággal. Az akác sorsát viszont a következő napok időjárása eldönti. Régebben mindig a legolcsóbb mézet keresték a vevők, most már az akác fogyott el elsőként.

Abban szinte minden méhész egyetért, hogy ha kevés akácmézet tudnak is betakarítani, a kereskedők megoldják a helyzetet. Megnyugtató viszont, hogy míg korábban Ukrajnán keresztül kerültek be méznek nevezett, rendkívül silány minőségű termékek, addig mára a NÉBIH szigorú ellenőrzés alá vonta ezeknek forgalmazását, és az unióban elsőként kitiltotta őket az országból.

Kanyó Kinga