A Cserhát Különleges Mentőcsoport nem is olyan régen, idestova 10 éve még kutyás klubként működött, és hobbikutyások találkozóhelye volt. Juhász Zoltán, az egyesület elnöke akkor még jól kiszolgált Citroen kombijával hordta Zeuszt, majd Chuckot, és igyekezett közösséget formálni a környékbéli kutyásokból.

Helyi Cesar Millanként azt a szellemiséget próbálta átadni amerre csak járt, hogy felelősek vagyunk hűséges társainkért. Igyekezett tudatosítani a bemutatók közönségében, hogy milyen csodás képességeik vannak négylábú barátainknak, hogy az engedelmességre nevelés nem holmi úri huncutság, hanem a felelős kutyatartó kötelessége, egyszersmind életre szóló élmény, ahogy a közös munkában összehangolódik kutya és ember. Egy bulldog kitartásával építette föl azt a kapcsolatrendszert és struktúrát, amely mára országos jelentőségű központtá nőtte ki magát. A régi Citroen helyén most modern géppark áll, az egykori salakos kórházi focipályán igényes, felszerelt oktatási és riasztási bázis. Két dolog nem változott: a zsinóros kiképző labda és a jutalomfalat: a kockára vágott párizsi.

 • A legújabb járművünk egy Opel Zafira. A Volkswagen Transporter mentésekre, vonulásra van felszerelve, ezzel nyomtatót is tudunk vinni, ha arcképet kell sokszorosítani. A Nissan terepjáró és a quadok nehéz terepeken kellenek. A furgont a Katasztrófavédelem pályázatán nyertük, ebbe belefér a mentőcsónak is. Kerestünk már vele a Dunán, a Tiszán, a Sajón, a Maroson, a Nyírjesi vagy a Szécsényi tónál. A média sokat foglalkozott azzal az esettel, amikor Záhony mellett, Benknél két 11 éves kisfiú holttestét kerestük a csengeri vízimentőkkel közösen. Sokféle feladat adódik. A mentőkötelek akkor is jól szolgálnak, amikor veszélyes fákat vágunk ki. A tavalyi nagy vihar után sok dolgunk volt velük itt a városban is.

De van itt ezeken kívül kútból mentő állvány, tömlők, légzőkészülékek, mászók, csigák, melles csizmák… Mindent szponzoroktól kapott adományból, pályázati forrásból vásárolt az Egyesület. Az adó egyszázalékos felajánlásából egyik évben a kis quadot, másik évben a mentőcsónakot, a harmadikban motort a csónakhoz. Mindez egy takaros mobilház szomszédságában.

 • A mobilházat és a garázsokat a Vodafone Magyarország Alapítvány támogatásából tudtuk megvásárolni. Öt évig támogattak minket, és ebből a tárgyi gyarapításon túl, lehetőségünk volt arra, hogy főállásban tudjunk többen is dolgozni. A kollégák bármikor riaszthatók, bevethetők voltak, rengeteget gyakorlatoztuk, pályát építettünk, mentésekre jártunk, dolgoztunk. Ami mostanra felszerelésben, tapasztalatban a miénk, azt így lehetett megcsinálni.
 • Sok az ötlet, az átgondoltság látszik a berendezésen is.
 • Ezekben a szekrényekben tartjuk az egyenruhákat, van ipari mosó- és szárítógépünk is. De ezzel nemcsak itt mosunk, hanem be tudjuk tenni a furgonba, és vinni tudjuk árvízi védekezéskor. Amikor ott kell maradni, kimossuk, megszárítjuk a ruhákat.
 • A falon bekeretezve rengeteg újságcikk kivágás, a kutyák bizonyítványai, díjai, emlékek és ereklyék. És a bejáratnál rögtön egy térkép, rajta jelölésekkel.
 • Nógrád a legzsúfoltabb, de Nagykanizsától Záhonyig, Csongrádtól Győrig kerestünk már eltűnt személyt. Valamiért itt a Balaton környékén is sok munkánk volt egy időben. De volt olyan is, hogy a Sajón lehajóztunk Ózdtól Miskolc alá, végig a Tiszán.
 • Nem megterhelő ez?
 • De igen, sokan ezért hagyják abba. Lelkesen eljön az önkéntes, csinálja, képzi magát, a kutyáját, de amikor meglátja az első halottat, akkor sokszor előfordul, hogy kiszáll.  Eddig 132 bevetésen voltunk, de csak 34 esetben találtunk élő személyt. És a többi esetben is megtaláltuk a személyeket, csak sajnos holtan. De tudjuk, hogy a hozzátartozónak nagyon fontos, hogy tisztességgel el tudják temetni a szeretteiket.
 • Két emléklap függ még itt szemben az ajtóval.
 • Igen, a Visegrádi Négyekkel mi tartottunk képzéseket ukrán mentőcsapatoknak, Magyarországról egyedüli mentőszervezetként. Azóta évről évre hívnak. A másik emléklap abból az alkalomból került fel, amikor a Magyar Mentőkutyások Országos Szövetsége itt hozta létre az országos mentésirányítási központot, engem pedig kineveztek igazgatóvá. Ma 12 mentőkutyás egyesület tartozik a szervezethez. Mi 2016-ban csatlakoztunk a három alapító egyesülethez.
 • De miért épp Balassagyarmatra került az országos központ?
 • Mi a mentőkutyások között is kiemelkedő munkát végeztünk. Nem sok olyan csapat van, aki ennyi bevetésen részt vett volna, nagyobb a tapasztalatunk az átlagosnál. Másrészről mi elsőként kötöttünk az ORFK-val központi együttműködési megállapodást, és ebben egyedülállók voltunk. Amikor a Vodafone-nal voltunk szerződésben, vállaltuk, hogy azonnal bárhova indulunk egy órán belül, ahol riasztás van, ekkor sikerült tető alá hozni az országos együttműködést, s mi ezt vittük magunkkal a szervezetbe. Ez a mentésirányítási központ is úgy kapott itt helyet, hogy megpróbálták kiválasztani azt a szervezetet, amelyik a legtapasztaltabb ezen téren, meg akit a rendőrség már korábban elfogadott.
 • Ez azt jelenti, hogy ha valaki a 112-n ilyen jellegű segítséget keres, akkor nálad csörög a telefon?
 • A telefon nálam csörög, de van az országban több koordinátorom is. Ha területileg odaköthető, akkor ők mennek, de ha ide vagy országos szinten kell csinálni, akkor én szoktam innen irányítani. Táblagépen vagy mobilon keresztül látom, hogy hol vannak a keresők, és például ha a miskolci szervezet az erdőben van bevetésen, látom a mozgásukat, tudok tanácsot adni, segíteni. Ha mi vagyunk kint, nyomkövetőt tudok a kutyákra is tenni, az ő mozgásukat is tudom figyelni, de drón és hőkamera is segíti a munkánkat.
 • Végül is technikai kütyük ide vagy oda, a lényeg mégis csak a kutya.
 • Az egész a kutyákról szólt mindig is.
 • Tudják, hogy mit csinálnak kereséskor?
 • Tudják, az első pillanattól. Eleve kapnak egy kis hámot, amivel úgymond „bekapcsoljuk” őket, hogy ez most nem tréning. De megérzik azt is, hogy a gazdában felmegy az adrenalin. Olyankor vált a kutya is, főleg amelyik már megtapasztalta, hogy megtalált embert. Ő már messziről megérzi azt is, hogy halottat fogunk találni. Megváltozik a viselkedése, erre szinte tanítani sem kell. Az élő személyeknél ugatással kell jelezniük, így vannak tanítva. A halottnál nem is ugat, némán, mozdulatlanul, mereven áll, és néz a semmibe.
 • Vajon megviseli őt?
 • Én úgy látom, hogy pár percig, mintha szomorú lenne, de aztán megy, és csinálja a dolgát. Fölfogja, hogy mi történt, de a kutya a jelenben él.
 • Mutasd be a saját kutyádat is!
 • Tangót, a belga juhászkutyát Szlovákiából hoztam, négyéves, lelkes és játékos, domináns kan. Az engedelmes feladatokat és az őrző-védő munkát tudta, de a nyomkövetést már mi csináltuk vele. Bevetésre már mehet, de még csak alap vizsgája van.
 • Hogy lett az állatszeretetből hivatás?
 • Nekem a kutyák családtagok, mindig is volt kutyám, így nőttem föl. Már régóta megvolt fejben, hogy mit szeretnék velük csinálni, és szerettem volna abból továbblépni, hogy kutyás klubot működtetünk. Ahogy megjöttek az elvi, szervezeti támogatások, akkor kaptam löketet, hogy professzionálisabb szintre emeljem a kutyázást.
 • Milyennek látod őket?
 • Az emberek nem tudják úgy kifejezni a szeretetüket és a kötődésüket, mint a kutyák. A kutyám teljesen odaadja magát nekem. Amit el akarok vele érni, azt meg is csinálja nekem. Igaz, függnek is tőlünk, gondoskodni kell róluk, de neki én vagyok az egyetlen, ő teljesen elköteleződött mellettem. Sokat lehetne tanulni tőlük. Használják az ösztöneiket. Mi próbálunk elvárások mentén viselkedni, de ők önmagukat adják. És azt gondolom, hogy nagyon boldogok. Mi aggódunk, stresszelünk, nyugtalankodunk, ők nem. Feszültség persze bennük is van, de azt hamar levezetik, és egyik pillanatról a másikra megváltoznak.
 • Milyen céljaitok vannak?
 • 27-en vagyunk most, ebből bevethető 12-15 ember elfoglaltságtól függően. Várunk önkénteseket, elsősorban mentőkutyás kiképzésre és munkára. Távoli célunk, hogy egy nemzetközi színvonalú bázist építsünk, ehhez már megkaptuk Balassagyarmat Város Önkormányzatától a Tesco melletti területet. A közeljövőben pedig számos bemutató, feladat, vizsga vár minket.

A Cserhát Különleges Mentőcsoport rendkívül sokrétű tevékenységet lát el, a műszaki mentéstől a jótékonyságig, de az egyesület karakterét és lelkét a vezetőn kívül azok a kutyák adják, akik jószolgálatot teljesítenek gazdáikkal, amikor igazán nagy a baj. Chuck és Rexi már az örök vadászmezőkön nyargalászik, de Hero, Vanda, Vendi, Lobo, Zendi, Lord, Sunny, Seed, Jack, Aldo, Sába és persze Tango, még reméljük, nagyon sokáig teljesítik hősies küldetésüket.

Kanyó Kinga