Igazi lokálpatriótaként büszke a város értékeire, de szerető nagymamaként építeni akar a kritikával – Bárányné dr. Balázs Mária, városunk egyik legtapasztaltabb ügyvédje a hagyományos értékekben hisz.

Tizennyolc éves koráig Szécsényben élt – amire büszke a mai napig – , ám a jogi egyetem után Salgótarjánban került állásba, viszont annyira Gyarmatra kívánkozott, hogy inkább visszafizetett fél évi összeget a szerződéséből, csak hogy városunkba kerülhessen. A Városi Tanács ügyfélszolgálatán tevékenykedett tizenegy hónapig, mikor életet adott gyermekének, egy év múlva már a drégelypalánki szövetkezet jogtanácsosaként segített az embereknek.

1986-ban viszont a saját lábára állt.

  • Akkoriban még nem kis dolog volt, ám mégis belevágtam: egyéni ügyvéd lettem. Magas falakba ütköztem, ám az élet engem igazolt. Büszkén mondhatom, nálam ez a tevékenység több a megszokottnál. Jómagam humánumot is helyezek a törvény mellé, mivel ebben hiszek. Tudom, hogy a mai világban sok ember számára már furcsa, amit vallok: becsület, tisztesség és mindenekelőtt emberség. Ezekben az alapértékekben még nem kellett csalódnom.

Mária arról is nyíltan szól, amely ma már sokak számára „egyéniség kérdése”.

  • Fontos számomra a hit! Így nevelkedtem, gyakorlom is, ám azt vallom, erről nem beszélni kell, hanem megélni. A hit valóban magánügy, de az egyik legcsodásabb dolog a világon. Soha nem inogtam meg, percnyi kétségeim sem voltak ezt illetően. Életem legválságosabb pillanatain mindig átsegített a mély hitem.

A család szempontjából is konzervatív értékeket vall. Fia felnevelésére büszke, ám unokája, Zsófia jelenti számára a felhőtlen boldogságot.

  • Szeretett kicsikém a mindenem, a kényeztető imádaton túl az is munkál bennem, hogy szebb és jobb világot adjak át neki. A vele töltött idő örömén túl sokat sétálok, hogy beszélgethessek az emberekkel. Mert engem érdekel a polgárok véleménye, mindig és mindenhol. Például szívesen diskurálok az utcaseprőkkel is, mert hiszem, hogy mindenki munkája fontos. Igazi lokálpatriótaként büszke vagyok a város elmúlt évekbeli fejlődésére. Viszont a kritikát is fontosnak tartom, ezért vallom, a turizmus terén van még bőven feladatunk. Többet kell tennünk azért, hogy szép városunk még vonzóbb legyen. Abban viszont biztos vagyok, a szeretet a legfontosabb. Nem csupán e szép szó, hanem a valóság, amely a szívünk mélyén rejtezik. Mert a szív a lényeg.

(szilágyi)