Nem hétköznapi sportsiker: a  40. Tour De Hongrie második szakasza városunkból rajtol csütörtökön délben. A résztvevő csapatok között nyeregbe száll városunk büszkesége, Rózsa Balázs is.

Több mint kilenc évtizeddel ezelőtt, 1925. június 27-én indult útjára először a Tour de Hongrie mezőnye. Az első magyar Tour hajnali négy órakor a budapesti Gellért-szálló elől indult.

„A magyar Tour de France hazánk kerékpáros sportjának történelmében egyedülálló, Németországot megszégyenítő pontossággal és lelkiismeretességgel nemcsak a miting sportbeli részét szervezte meg minden kritikát elbíró alapossággal, hanem tekintettel volt annak propagandaértékére is” – írta a Nemzeti Sport 1925-ben.

Egy kerékpárosnak nem kell elmagyarázni, mi az a Tour de France. Rengetegen vannak közöttünk, akik a kilométerek „zabálása” mellett megszállottként figyelik azt is, hogyan versenyeznek a profik a világ legnagyobb versenyén. Alig várjuk már azt a három hetet, amikor egyfolytában az égi csatornák előtt lógunk, s a főút melletti frissítő állomásnál, egy korsó habos nedű mellett taglaljuk, mit és miért csinált jól vagy rosszul Nibali, Froome vagy éppen Valverde.

Egy kerékpárosnak azt sem kell elmagyarázni, mi az a Giro d’Italia, s azzal is tisztában van, hogy a Vuelta a Espana a harmadik a sorban. Tudja, hogy minden országban a nemzeti körverseny a valami, minden hazai menő azt akarja megnyerni, s éppen ezért a külföldieknek is nagy dicsőség elcsenni az összetett első helyet. Nekünk meg, hol volt, hol nem volt. Mármint körversenyünk.

De például  1929-ben már érintette Balassagyarmatot a Körverseny!

A 890 kilométeres össztávú Tour de Hongrie-n balassagyarmati résztvevőnek is szurkolhatunk: egy luxemburgi csapat tagjaként nyeregbe száll városunk büszkesége, Rózsa Balázs is.

A Siófokon megrendezett prológgal kedden elrajtolt a 40. Tour de Hongrie. A mezőny többek között a Bükk és a Mátra emelkedőit, illetve a Hortobágy mezőit is megjárva majd vasárnap, az 5. szakasz végén Székesfehérvárott ér célba.

A versenyen 19 csapat több mint 130 kerekese küzd majd a minél előkelőbb helyezésekért.

Nem mindennapi sportdiplomáciai sikerként június 13-án, csütörtökön Balassagyarmat a házigazda: innen rajtol a Körverseny 2., leghosszabb szakasza: Balassagyarmat–Miskolc (201 km).

A rajt: 12. 45 perc.

Akit érdekel, ne csak a televízión illetve a világhálón kövesse, hanem a csapatok készülődését szemrevételezhető testközelből, egész délelőtt a Civitas Fortissima téren.

A nemzetközi verseny türelmet is kér a polgároktól. Csütörtökön 6 órától megállási és parkolási tilalom lép életbe a Rákóczi Ferenc útja Bercsényitől Zichy útig reggel 8 óráig. 8 órától teljes zárás lesz kb. 14 óráig ugyanitt, illetve a Civitas Fortissima téren.

A közlekedők megértése aligha nagy áldozat azért, hogy ilyen jelentős viadal érkezhetett városunkba.

A 2019-ES TOUR DE HONGRIE PROGRAMJA

Június 11.: Siófok, 4 km, egyéni időfutam
Június 12.: Velence–Esztergom, 194 km
Június 13.: Balassagyarmat–Miskolc, 201 km
Június 14.: Kazincbarcika–Tiszafüred félszakasz 115 km, Tiszafüred–Hajdúszoboszló félszakasz 69 km
Június 15.: Karcag–Kékestető, 138 km
Június 16.: Kecskemét–Székesfehérvár, 169 km