Az évforduló alkalmából hat, Auschwitz-Birkenauból hozott emlékkövet helyeztek el a küldöttek a balassagyarmati zsidó temetőben tartott mártír megemlékezésen. Bauer József, a Balassagyarmati Zsidó Hitközség elnöke külön köszöntötte az Ausztráliából, Szlovákiából, Kanadából, Ausztriából hazalátogatókat és a hazai elszármazottakat. Az ünnepségen részt vett Medvácz Lajos polgármester, Csach Gábor alpolgármester, Nádel Tamás, a MAZSIHISZ vezetőségi tagja, Gordon Gábor, az Élet Menete Alapítvány elnöke, valamint a Hit Gyülekezete balassagyarmati közösségének vezető lelkészei, a történelmi egyházak képviselői és Mátyás Jenő, a Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

6 millió mártír, 600 ezer magyar zsidó és közel hatezer Balassagyarmatról és környékéről elhurcolt szerettünk – őket szimbolizálja a hat emlékkő. A kegyetlenség e város minden ötödik polgárával megtörtént. A Kossuth utca 15. szám alatt rendezték be a csendőrök tanyájukat, ahova nap mint nap vitték kínvallatásra szeretteinket, hogy kiverjék belőlük, hova rejtették értéktárgyaikat. Szemtanúk beszámolói szerint minden este kocsikkal szállították vissza őket a nyírjesi táborba, mert a lábukon már nem bírtak járni. A tábor lakóit ugyanígy kifosztották. Mint ma is, hatalmas hőségben, gyalogmenetben hajtották őket a gyarmati vasútállomásra, ahol 70-80 embert zsúfoltak be marhavagonokba, két nap alatt mintegy 4500 áldozatot. Utolsó ajándékuk szülővárosuktól két vödör volt: az egyik ivóvíznek, a másik szükségletük elvégzésére – emlékezett Bauer József a 75 évvel ezelőtti eseményekre. Áder János, köztársasági elnök 70. évfordulón mondott szavait idézve hangsúlyozta továbbá, hogy nekünk, magyaroknak örök időkre szóló erkölcsi feladat testvérként vigyázni egymásra. Ez hazánk 20. századi történelmének egyik legfontosabb tanulsága.

A gyászszertartás keretében Radvánszki Péter rabbi az elveszett virágzó zsidó közösségi élet újraéledésének fontosságáról beszélt. – A SOA halálos ítélet volt, hatalmas trauma, de egyben kihívás is. Rúth története gyönyörű szimbóluma annak, ahogyan a nem zsidó segíti a zsidót, és osztozik a sorsában. Rúth és Naomi is sokat vesztettek, de együtt vándorolnak Betlehembe, és nekünk úgy kell folytatni az utunkat, ahogyan ők folytatták. Vagyis ha kell, másképp, mint ahogy régen, más lélekkel, más célokkal.

A rendezvény a Hunyadi utcai volt imaházban folytatódott, ahol az Élet Menete Alapítvány „Cinkos, aki néma” vándorkiállítását Gordon Gábor, kuratóriumi elnök és Pécsi Tibor, történész nyitották meg. Ezt követően Hárs Gábor mutatta be Egy túlélő naplója című könyvét. A jelenleg kiállító teremként is funkcionáló épületben a kiállítás június végéig megtekinthető.

Kanyó Kinga

Fotó: Sümegi Tamás