Az önkormányzat online felméréséből kiderült, hogyan vélekedik a jövő nemzedéke az élet legfontosabb kérdéseiről.

A képviselő-testület 2008-ban és 2013-ban is megkérdezte a balassagyarmati fiatalokat, a tavasszal, immáron harmadszor végzett felmérés és több ifjúsági kerekasztal megbeszélés után elfogadták a város új Ifjúságpolitikai Koncepcióját és Cselekvési Tervét.

A vizsgálat alapját ezúttal is egy közvélemény kutatás adta, amelyen ezúttal sokkal többen vettek részt, mint öt évvel ezelőtt.

A mérési adatok alapján városi szinten is kimutathatók azok a tendenciák, amelyek globálisan jellemzőek a mai fiatalokra: tovább őrzik gyermekstátuszukat, a tanulmányokra fordított idő megnőtt, a munkaerő-piacra való kilépés időpontja kitolódott, a szülői támogatás mértéke még a húszas éveik közepén járóknál is jelentős.

Ellentmondásokkal teli a felmérés, hiszen míg az egyik témánál a többségnek hiányoznak a helyi közösségi programok, addig más kérdésnél az derül ki, hogy a  többség nem érdeklődik a helyi közéleti-, kulturális- és sportesemények iránt. Sajnálatosan szomorú kortünet is kiderült (ismételten): a fiatalok jelentős része napi 5 óránál többet „lubickol” az internet kínálta virtuális világban, ezért aztán nekik gyakorlatilag nem is létezik szabadidejük a valódi világban.

A felmérésből kiderül az is, hogy a mai fiatal – Y (1980 és 1994 kiözött születettek) és Z (1995-2010)  generáció – már mobilizált, a digitalizációt szerető, idegen nyelvet beszélő, audiovizuális ingerekre nyitott nemzedék.

További pozitív tapasztalatként említhető, hogy a helyi közoktatás színvonalát a város legerősebb közszolgáltatásának minősítik, közel 60 százalékuk sportol rendszeresen, kevesebben dohányoznak, de jelentősen csökkent az innen más településre, vagy külföldre költözni szándékozók száma is.

Talán a legörvendetesebb tény, hogy a megkérdezett fiatalok több mint háromnegyede egyértelműen szereti Balassagyarmatot. A jövő tervezéséhez ennél jobb alap nem kell a városvezetésnek.

(szilágyi)