A rendőrség munkatársai jótanácsokkal segítették a lakosságot.

A Házhoz megyünk! program keretében a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság és a Balassagyarmati Rendőrkapitányság munkatársai Balassagyarmaton látták el bűnmegelőzési tanácsokkal az érdeklődőket.

A bűnmegelőzési szakemberek felhívták a lakosság figyelmét, hogy ne hagyják az autóban személyes irataikat, táskáikat, értékeiket. A parkolóban hagyott gépkocsik ajtaját minden esetben zárják be, az ablakokat húzzák fel, valamint ne feledkezzenek meg a beépített riasztóberendezések használatáról sem.

A rendőrök felhívták az időskorúak figyelmét a trükkös csalások és lopások veszélyeire, és az áldozattá válás megelőzését szolgáló vagyonvédelmi kiadványokat is átadtak részükre. A rendőrkapitányság munkatársai a késő délutáni órákban lakossági fórumra várták a lakosságot.

A személy és vagyonbiztonság érdekében a szakemberek az alábbiakra hívták fel a figyelmet:

–           Amennyiben ismeretlen személyek szolgáltató, vagy valamely hivatal munkatársaként bemutatkozva szeretnének bejutni Önhöz, úgy minden esetben kérje el tőlük a fényképes igazolványukat! Az adatokat olvassa el, szükség esetén ellenőrizze azok valódiságát, mert előfordulhat, hogy a csalók ezzel a módszerrel akarnak bejutni az ingatlanába.

–           Amennyiben elengedhetetlen, hogy idegeneket engedjen be a lakásába, házába, ne legyen egyedül, hívjon át szomszédot, ismerőst, közeli hozzátartozót! Ne hagyja egyedül, vagy felügyelet nélkül otthonában az ismeretleneket még rövid időre sem!

–           Sem a szolgáltatók, sem a hivatalok munkatársai nem kézbesítenek túlfizetésből adódó készpénzt, ilyen esetekben a többlet a következő esedékes számlákon kerül jóváírásra, illetve postai úton, vagy átutaláson kerül kifizetésre a különbözet.

–           A hivatalok alkalmazottjai sosem kérnek, és nem vesznek át készpénzt, vagy értéktárgyat az ügyfelektől. Megőrző, értékmentő szolgáltatást nem végeznek.

–           Amennyiben a házalók valamilyen szolgáltatást (felújítást, javítást, stb.) kínálnak Önnek, és szándékában áll azt igénybe venni, a szolgáltatás megrendelésekor ne adjon előleget! A szolgáltatás díját annak elvégzése után fizesse meg.