Több időjárási anomálián is túl vagyunk már ebben a szezonban. Tavasszal aszály, nyárelőn hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű csapadék hideggel, majd extrém meleg. A tudósok ugyan még vitatkoznak, hogy klímaváltozással kell-e szembenéznünk, vagy csak egy sinushullám tetején ülünk, de nyilvánvalóan látszik, hogy egyre több a rendellenesség az időjárásban. Tragédia nincs, de rekordtermés sem lesz – mondja Szandai József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Nógrád megyei elnöke.

Az anyatermészetnek is van immunrendszere, de az ilyen extrém időszakokon terméseredmény csökkenéssel tudunk csak túljutni. Jelenleg épp az aratás kellős közepén tartunk, emiatt nagyon kedvező a meleg, száraz időjárás, ám egyéb kultúrákra nagyon kellene a csapadék. Izgatottan vártuk az első eredményeket, mert nyár elején lehetett olyan híreket hallani, hogy egy millió tonnával kevesebb gabona lesz az idén. A prognózis, úgy tűnik, helyes volt, bár a természet immunrendszere talán javított rajta. Az őszi árpa, amivel lassan végzünk, a hektáronkénti közel öt tonnás eredményével, mintha valamivel még jobb is lenne, mint a tavalyi. Repcéből a gazdaságosság határán mozgó értéket látunk 30 %-os betakarításnál, közel három tonna hektáronkénti megyei termésátlaggal. Nagyon szép viszont a kukorica és a napraforgó, ezek a növények jókor kapták a sok csapadékot, s ha eztán még két-három áztató esőt kapunk, akkor jó termésre számíthatunk – magyarázza az Agrárkamara megyei vezetője.

Az egyre több extremitást mutató időjáráshoz a gazdák agrotechnikával tudnak igazodni. A szaktárca évi 17 milliárd forinttal támogatja az öntözésfejlesztést, de fontos az aszályos időszak elleni védekezésben a szárazság- és melegtűrő növények fajtanemesítése, majd termesztése is.

Kanyó Kinga