Immáron harmincharmadszor rendezték meg a Nyírjesben a Palóc Triatlont, s az újdonságok nehézségei ellenére is a nemes hagyományoknak megfelelően nagy sikert aratott a népszerű sportesemény.

Még a felejthetetlen Révész László álmodta meg és hívta életre a Palóc Triatlont, amely néhány esztendő alatt az ország egyik legkedveltebb hármaspróba viadalává nőtte ki magát. A kivételes sportvezető tragikus halála után, 2003-tól társa, Sztancsik József vette át a rendezvény gondozását. A közismert Dodót kérdeztük idei tapasztalatairól.

– Eddig még soha nem csináltunk terep triatlont. Ezt a szakágat amúgy sokkal kevesebben csinálják egyelőre, mint az országúti triatlont, ezért nem is szívesen rendezik!  A második napon aquatlon országos bajnokságot rendeztünk, ez már jelentősen népszerűbb és mi is szívesen rendezzük. Nincs okunk panaszra, egyértelmű vélemény a versenyzők és a szakma részéről is, hogy jól sikerült mindkét OB-t megrendezni. Erről mintegy 140 fős rendezői csapat gondoskodott, külön öröm, hogy a  KERI-ből ötven rendész diák vett részt az előkészítésben és mindkét nap a lebonyolításban!  A versenyzői létszámok is önmagukért beszélnek:  az előző évben más települések rendezték mindkét OB-t, de míg tavaly terepen 86 induló volt, idén nálunk 136-an álltak rajthoz, aquatlonon tavaly 370-en, idén nálunk 540-en  versenyeztek! A két nap után bátran mondhatjuk, ez így, együtt egy kerek rendezvény. A rendező számára két nagyon fontos elem, hogy kellő létszámú rendezőt sikerüljön biztosítani és kellően magas versenyzői létszám jelenjen meg. Nos, mindkettő sikerült.

Arról már nem is beszélve, igen kedves az ember lelkének, mikor sokan úgy köszönnek el:  jövünk jövőre is! Ez már csak azért is nagy siker nekünk, mert nehéz versenyben lenni több tízmilliós költségvetésű viadalokkal, például a Balaton parttal, a Velencei-tóval, vagy nagyvárosokkal, akik szinte a belvárosban, elegáns környezetben teszik mindezt. Nekünk Nyírjesünk van, ezt kell úgy megcsinálni, hogy a sportolók érezzék a különleges szépségét. És közben alacsonyan tartjuk  a nevezési díjakat, nálunk 3 ezer Ft, míg például Nagyatádon 37 ezer, Kenesén 52 ezer Ft, de máshol is a 10 ezres  nevezések az általánosak. Úgy tudunk versenyben maradni a jövőben is, ha a tőlünk megszokott profizmussal, lelkesedéssel, alázattal szervezünk és rendezünk, s az ide érkező sportolók azt érzik, amit mindig is: a Palóc Triatlon szívből és lélekből működik.

(szilágyi)

Fotó: Molnár Dávid