Az önkormányzat tavaszi felméréséből az is kiderült, hogyan töltik el szívesen szabadidejüket a gyarmati fiatalok és szeretnének-e gyermekeket.

2008 és 2013 után az önkormányzat idén tavasszal is végzett közvélemény kutatást, amely a városi Ifjúságpolitikai Koncepció alapját jelenti a következő öt esztendőre. Több érdekesség is kiderült a gyarmati fiatalok válaszaiból.

Az öt évvel ezelőtti felméréshez hasonlóan ezúttal is a Rocktáncház és a Mozi a legnépszerűbb szórakozási forma a városban, de a Nyírjes sem veszített népszerűségéből. Cukrászdába még mindig szeretnek járni a fiatalok, némiképp meglepő, hogy a Tesco-t is a megkérdezettek 12 százaléka kedveli. A sörözők és a sportpályák kedveltsége maradt a régi szinten.

A gyermekvállalás terén a nemzetközi, vagy inkább európai trend városunkban is jelentkezik: jelentősen nőtt azok száma, akik egyáltalán nem akarnak gyermeket, a 2013-as 4%-ról 9%-ra, és ennek okaként magasan emelkedett (10-ről 17%-ra) a szabad és kötöttségektől mentes egoista életmód biztosítása. Szomorú tények, ám a Kormány családbarát intézkedései néhány év múlva biztosan javítanak az elkeserítő adatokon.