Tavaly heti(!) áron értékesítették a kereskedők a kőzetgyapotot, az idén sok gyártó már rendelést sem vesz fel bizonyos betontermékekre, annyira megnövekedett Budapest és Nyugat-Magyarország piacfelvétele. A cégek alapanyaghiányra hivatkoznak, többek között kavicsból sincs elég. Míg korábbi időszakokban készletről, illetve egy-kéthetes várakozási időszak után lehetett hozzájutni térkőhöz, addig jelenleg 2-3 hónapos szállítást igazolnak vissza a cégek, ám ezt folyamatosan meghosszabbíthatják, akár 32-34 hétre is. Az elmúlt egy évben háromszor-négyszer korrigáltak árat, mely 100-200%-os mértékű emelkedést jelent.

Folyamatos rendeléseink vannak bent a gyártóknál, hogy készletet tudjunk biztosítani a vásárlóinknak. A vásárló pedig kompromisszumot köt, ha fontosabb, hogy a munka el legyen végezve, minthogy ragaszkodjon az eredeti elképzeléséhez, és lemond a szürkéről, ha csak sárga van – fogalmaz az egyik helyi építőanyag-kereskedés vezetője. – Ha épp akkor ér rá a mester, a vevő még inkább kényszerhelyzetben van, mert ez a következő nehézség, amivel meg kell küzdeni. A szakemberhiány az anyaghiánynál is drasztikusabb probléma.

A cement ugyan beszerezhető készletről, azonban drága és folyamatosan nő az ára. A cementgyár is eltért az idén eddigi szokásos árkorrekciós gyakorlatától. Már kétszer emelt árat összesen 11-14%-kal a korábbi egyszeri 1-2%-tól eltérően.

Kanyó Kinga