Július 19-21-én ismét megelevenedik a régi kultúra városunkban. A palóc vidék egyik legnagyobb vallásos és népművészeti rendezvénye, a közkeletűen Szent Anna-napi búcsúként megismert hagyományőrző rendezvény idén kilép a művelődési ház udvarából, és a Folkligetben idézi meg a teljes hagyománykört. A színes programkínálat minden korosztályt megszólít.

A Palóc Hagyományéltető Napok 19-én, pénteken este 19 órakor veszi kezdetét a Madách Moziban, ahol az Övék a mennyek országa című film bemutatóját a rendezővel folyatott beszélgetés követi.

Szombaton délelőtt 10 órától fesztiválhangulattal várja a látogatókat a Palóc Liget. Kirakodó vásár, kézműves foglalkozás és a kicsik örömére, Környei Alice játékmester muzsikás játszóháza indítja a programot. Eközben serény asszonyok és férfiak készítik a családbarát áron megvásárolható helyi finomságokat a déli vendégasztalra: lesz rimóci gulyás, ilinyi palócgulyás és derelye, nógrádmegyeri laska és szlovákgyarmati galuska.

11 órától környékbéli muzsikusok, táncosok, énekesek, pletykás asszonyok, mesélők és öltöztetők lépnek színpadra, majd 18.30-kor a pásztói Muzsla Néptáncegyüttes gálájával zárul a Folkliget programja.

Vasárnap 9.30-kor indul a népviseletes ünnepi felvonulás a Nagytemplomtól, majd szabadtéri ünnepi szentmisét celebrál Palánki Ferenc debreceni-nyíregyházi megyéspüspök a Palóc Színpadon.

A szertartást követően palóc falvak hagyományőrző műsorai láthatók, a vendégasztalnál pedig őrhalmi töltött káposzta várja a kedves vendégeket.

Kanyó Kinga