Július 19-20-án ismét megelevenedik az ősi kultúra városunkban. A palóc vidék egyik legnagyobb vallásos és népművészeti rendezvénye, a közkeletűen Szent Anna-napi Búcsúként megismert hagyományőrző rendezvény idén kilép a művelődési ház udvarából, és a Folkligetben idézi meg a teljes hagyománykört. A színes programkínálat minden korosztályt megszólít.

A Palóc Hagyományéltető Napok 19-én, szombaton délelőtt 10 órától fesztivál hangulattal veszi kezdetét a  Palóc Ligetben. Kirakodó vásár, kézműves foglalkozás és a kicsik örömére Környei Alice játékmester muzsikás játszóháza indítja a programot. Eközben serény asszonyok készítik a családbarát áron megvásárolható helyi finomságokat a déli vendégasztalra: lesz rimóci gulyás, ilinyi palócgulyás és derelye, nógrádmegyeri laska és szlovákgyarmati galuska.   

11 órától környékbéli muzsikusok, táncosok, énekesek, pletykás asszonyok, mesélők és öltöztetők lépnek színpadra, majd 18.30-kor a pásztói Muzsla Néptáncegyüttes gálájával zárul a Folkliget programja. Ezt követően a Madách Moziban tekinthető meg az Övék a mennyek országa című film, melyet a rendezővel folytatott beszélgetés követ.

Vasárnap 9.30-kor indul a népviseletes ünnepi felvonulás a Nagytemplomtól, majd szabadtéri ünnepi szentmisét celebrál Palánki Ferenc debreceni-nyíregyházi megyéspüspök a Palóc Színpadon.

A szertartást követően palóc falvak hagyományőrző műsorai láthatók, a vendégasztalnál pedig őrhalmi töltött káposzta várja a kedves vendégeket.

Kanyó Kinga