Lezárult a bölcsődei dajkák szakképzésének második tanfolyama a Városi Bölcsődében.

2018-tól indult el az akkor 1868 bölcsődei dajkát érintő országos képzési program. A dajkák a képzés által egyrészt jártasságot, szakmai tájékozottságot szereztek a bölcsődei gondozással kapcsolatban, másrészt magasabb bérkategóriába is kerülnek, s a megemelkedett bérezésen túl szociális pótlékot is kapnak.

A képzéseket Borkó Edit intézményvezető, az Országos Módszertani Tanácsadó megyei tanácsadója tartotta: – A bölcsődei dajka húszhetes kortól 3-4 éves korig kell, hogy megismerje az életkori sajátosságokat. Ezen kívül például kommunikációt, gondozástant, játéktevékenységet, pszichológiát is tanultak a tanfolyam résztvevői.

A Városi Bölcsőde a vezető és kollégái szakmai érdemeinek elismeréseként képzési központként funkcionál a megyei intézmények hálózatában, s a továbbiakban is kulcsszerepet tölt majd be.

  • A kormány nagy volumenű bölcsődefejlesztést tervez a továbbiakban is, s mivel a bölcsődei lefedettség Nógrád megyében a legalacsonyabb, ezért szükség lesz újabb tanfolyamokra. Megye szerte 22 intézmény jelezte érdeklődését bölcsődefejlesztési pályázaton, de ezekben a bölcsődékben csak szakképzett dajkák dolgozhatnak majd – mondta Hegedűsné Végvári Katalin, a Magyar Bölcsődék Egyesületének elnöke.

A korábbi évtizedekben finanszírozási, illetve létszámgondokra hivatkozva megye szerte bezárták kapuikat a bölcsődék. Jelenleg mindössze négy önálló intézmény működik, ezek közül a gyarmati, Achim András úti bölcsőde az egyetlen, mely 1958-as megnyitása óta folyamatosan biztosítja a kisdedek nevelését. Az elmúlt évektől az épület az alapoktól a tetőig folyamatosan megújul, és igény van a bővítésre is, amelyet az önkormányzat teljes mértékben támogat.

Kanyó Kinga