A 33. Nemzetközi Muzsikustábor és Művészeti Fesztivál ma, szombaton kezdődik városunkban.

A Zene határok nélkül elnevezésű,  július végéig tartó tábor keretében nyolc hangversenyt is adnak a hallgatók és a művésztanárok.

Ember Csaba, a Balassagyarmati Dalegylet elnök-karnagya elmondta: a Kárpát-medencéből, Franciaországból és Kínából érkező negyven hallgató tanul majd a Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskolában zajló táborban öt szakon.
A muzsikustábor tanára lesz a Kossuth-díjas Matuz István és Kanyó András (fuvola), a Liszt-díjas Klenyán Csaba (klarinét), Banda Ádám (hegedű), a Skóciából érkező Fenyő Gusztáv, a Liszt-díjas Eckhardt Gábor, Kiss Péter (zongora). Korrepetitor lesz Csillag Péter, Soós Orsolya, Kósa József és Perneczky Zsolt, a kórus szakot Ember Csaba vezeti.
Hat hangversenyre várják majd az érdeklődőket a művészeti iskolában. Szombaton az EAR Együttes mutatkozik be, másnap lesz a muzsikustábor tanárainak nyitókoncertje.
Megrendezik a további napokon Fenyő Gusztáv Beethoven szonáta estjét, előadói verseny lesz Weiner Leó műveiből, koncertet ad tanítványaival, és a zongorán közreműködő Csillag Péterrel Matuz István, majd július 30-án lesz a tanárok és diákok záró koncertje.
Két másik helyszínen is bemutatkozik a muzsikustábor. Július 28-án a hallgatók adnak koncertet Mohorán a Tolnay Klári Emlékházban, 29-én pedig gálaestnek ad helyet a Vármegyeháza.

A gálán közreműködnek a muzsikustábor tanárai, köztük a gyarmati Banda Ádám, valamint a versenygyőztes hallgatók, köztük a szintén gyarmati Magyar Valentin. Fellép még a Balassagyarmati Dalegylet, az Érsekvadkerti Pedagóguskórus és a szécsényi Erkel Ferenc Vegyeskar egyesített kórusa, orgonál Unterwéger Zsolt, szólót énekel Híves Boglárka és Kósa Bernadett.