Megelevenedik a régi kultúra, a Palóc Hagyományéltető Napok minden korosztályt megszólítanak.

A háromnapos rendezvénysorozat pénteken este kezdődött a Madách Moziban, ahol az Övék a mennyek országa című film bemutatóját a Siklósi Beatrix rendezővel folytatott beszélgetés követte.

Szombaton délelőtt fesztiválhangulattal várta a látogatókat a Palóc Liget. Kirakodó vásár, kézműves foglalkozás és a kicsik örömére, Környei Alice játékmester muzsikás játszóháza indította a programot, eközben serény asszonyok és férfiak készítették a családbarát áron megvásárolható helyi finomságokat a déli vendégasztalra: volt rimóci gulyás, ilinyi palócgulyás és derelye, nógrádmegyeri laska és szlovákgyarmati galuska.

Közben színpadra léptek környékbéli muzsikusok, táncosok, énekesek, pletykás asszonyok, mesélők, kora este a pásztói Muzsla Néptáncegyüttes gálájával zárult a Folkliget programja.

Ma, vasárnap 9.30-kor indul a Szent Anna-napi ünnepi felvonulás a Nagytemplomtól, majd szabadtéri ünnepi szentmisét celebrál Palánki Ferenc debreceni-nyíregyházi megyéspüspök a Palóc Színpadon.

A szertartást követően palóc falvak hagyományőrző műsorai láthatók, a vendégasztalnál pedig őrhalmi töltött káposzta várja a kedves vendégeket.

Fotó Sümegi Tamás