Hosszú évek fejlesztési folyamatának jelentős állomásához érkezett a Dr. Kenessey Albert Kórház: a ma délelőtt átadott új CT minőségi előrelépést jelent a betegségek felismerésében.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának intézményfelügyeletért felelős helyettes államtitkára, Szigeti Szabolcs felidézte, hogy a gyarmati kórház az elmúlt évtizedben több projekt kedvezményezettje volt az energetikától a betegbiztonságon keresztül a diagnosztikáig.

Az elmúlt évek során a kormány 500 milliárd forintos fejlesztést hajtott végre, amelynek köszönhetően nem kevesebb, mint 77 kórház, 54 rendelőintézet és 104 mentőállomás megújult, illetve 23 új rendelőintézet és 31 új mentőállomás épült.

A magunk mögött hagyott évtizedek legjelentősebb bérfejlesztési programját indította el a kormány az egészségügyben, amelynek eredményeként a szakdolgozók bére 2010-től a kétszeresére, az orvosoké két és félszeresére emelkedett, így mára sikerült mérsékelni a szakemberek elvándorlását is.

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ főigazgatója, Gondos Miklós ismertette, a kormány korábban 3 milliárd forintot költött a kórház infrastruktúrájának fejlesztésére, ám a diagnosztikai eszközök fejlesztésére már nem jutott ebből a keretből. Amikor egy évvel ezelőtt kiderült, hogy a meghibásodott CT javítása 40 millió forintba kerülne, egy új eszköz beszerzése mellett döntöttek.

A 143 millió forintos új, az eddiginél sokkal korszerűbb készülék üzembe helyezése jelentősen növeli a betegellátás színvonalát.

A térség országgyűlési képviselője, Balla Mihály (Fidesz-KDNP) hangsúlyozta a szaktárca és kórház vezetésének eredményes együttműködését, az intézmény további fejlődősének fontosságát.

Dr. Szabó Géza, a kórház főigazgató főorvosa kiemelte, az új CT a mai kor követelményeinek megfelelő modern eszköz. Lerövidíti a vizsgálati időt, bonyolultabb és pontosabb méréseket tesz lehetővé, 25 százalékkal kisebb az energiafelhasználása, a beteget érő sugárterhelés 75 százalékkal csökken a korábbi készülékhez képest. Rendkívül fontos, minőségi előrelépés ez a diagnosztikában a kórházunk és betegeink számára – adott hangot elégedettségének a főigazgató.

Az átadó ünnepség zárásaként a történelmi egyházak képviselői áldásukat adták az új CT-re.

(szilágyi)