Már 14 ezer család vette igénybe a családvédelmi akcióterv valamelyik támogatását.

Július 1-től eddig közel 14 ezer család vette igénybe a családvédelmi akcióterv valamelyik támogatását, az első hetek igazolták a várakozásokat.

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára mérföldkőnek nevezte a magyar családtámogatás történetében a családvédelmi akciótervet: – Még nagyobb fordulatszámra kapcsoltunk a családok segítése terén. Gondoltuk, hogy nagy lesz az érdeklődés, hiszen kit ne mozgatna meg tízmillió forint, egy új autó vagy lakás lehetősége, vagy akár az, hogy csökkenhetnek a család hitelterhei.    

Az új, tízmillió forintos babaváró támogatásról az államtitkár közölte: az esetek nagy számában ezt az igénylők otthonteremtésre használják fel, ami nemcsak lakásvásárlást, hanem a meglévő lakás korszerűsítését, bővítését is jelentheti.

Az igénylő családok kilencven százaléka a maximális, 10 millió forintos összeget veszik fel, de a kisebb támogatást igénylők is általában hat-nyolc millió forintot vesznek fel.
A jelzáloghitel-elengedés lehetőségével eddig 3 ezren éltek. A Magyar Államkincstár adatai szerint az indulás óta már 7 ezer autóvásárlási támogatáskérelmet rögzítettek, és jellemzően a maximális, 2,5 millió forint összeget igénylik.
A jövő évi költségvetésben a családtámogatásra csaknem 2,5-szer annyi pénz jut mint a tíz évvel ezelőtti baloldali kormány idején.

Jövőre 2228 milliárd forintot különítettek el a családok támogatására, 2010-ben a célra 960 milliárd forint állt rendelkezésre – mondta az államtitkár.