Orfűn nyaralnak augusztusban a kórházi dolgozók gyermekei az Országos Egyesület a Mosolyért – Közhasznú Egyesület támogatásával. Negyven rászoruló gyermek táboroztatását finanszírozza a szervezet.

  • Minden évben másik településről visszük a gyerekeket a Mosoly Táborba. Az idén Balassagyarmat kerül sorra. Mindent mi finanszírozunk, a szerződött intézménynek csak az utaztatást kell vállalnia – tájékoztatott Nagy István, az egyesület elnöke.

Korábban a versmondás határozta meg a tábor tematikáját, de az idei évtől exatlon, azaz sport táborban tölthetik a szünidő egy részét az általános iskolai korú gyerekek. A sportoláson és az önfeledt jókedv megteremtésén túl külön figyelmet fordítanak a szervezők a minőségi étkeztetésre is.

  • Az utolsó napon verseny keretében kerülnek kiválasztásra a legjobbak legjobbjai, akik amellett, hogy trófeát kapnak, pénzjutalomban is részesülnek az iskolakezdés előtt. Szeretnénk, ha ez az élmény mérföldkő lenne a számukra, amikor megtapasztalják, hogy lelkesedéssel, kitartással, küzdelemmel bármit el tudnak érni.

A Mosoly Tábor elnevezésű projekt évek óta működik, de ez csak egy az egyesület tevékenységei közül. Nagy István 2008-ban vette át a szervezet vezetését, akkor egy családi történetből bomlott ki az adománygyűjtés fő csapásiránya. A csecsemő- és gyermek-, valamint koraszülött osztályok támogatása lett a nonprofit szervezet tevékenységének fő csapásiránya, amit később kiterjesztettek a mentőállomások, koraszülött mentők, illetve a speciális mentők részére történő adománygyűjtésekre is.

  • Annak az intézménynek a vezetője határozza meg, mire gyűjtsünk, akivel szerződésben állunk. Felkeressük a helyi, illetve környékbéli vállalkozókat, vezetőket, így segítünk előteremteni a szükséges eszközre való forrást. Talán egyedüliként az országban garanciát vállalunk arra, hogy egy éven belül átadásra kerül az eszköz, amelyre a gyűjtést szerveztük. Ha ez mégsem történik meg, visszautaljuk az adományt. Érdekes módon az ország szegényebb, keleti régiójában, Szabolcsban, Borsodban a legnagyobb az adományozó kedv. Bár egyre nehezebb megtalálni a befogadó közeget, az emberek egyre bizalmatlanabbak a nonprofit szervezetekkel kapcsolatban, a referenciáink lehetővé teszik, hogy 76 intézményt sikerrel támogassunk – összegzi az adománygyűjtéssel kapcsolatos tapasztalatait Nagy István.

Az egyesület 2014 óta közel 7 millió forint értékben adott át gyógyító, illetve diagnosztikai eszközöket, gyermekágyakat, játékokat vagy televíziót a Dr. Kenessey Albert Kórház és Rendelőintézet Csecsemő- és Gyermekosztályának. A táboroztatás költségei elérik az egymillió forintot.

Kanyó Kinga