A Roma holokauszt nemzetközi napján tisztelegtek az áldozatok előtt a balassagyarmati emlékmenet résztvevői.

Január 27. a holokauszt nemzetközi emléknapja, augusztus 2. pedig a roma holokauszt nemzetközi emléknapja.

A roma holokauszt, vagy romani nyelven Pharrajimos, (ejtsd: parajmosz) elpusztítást jelent. A Cigány Világszövetség 1972-es párizsi kongresszusának határozata alapján lett augusztus 2-a a roma holokauszt nemzetközi Emléknapja. Bár Helmut Schmidt német kancellár 1982-ben elismerte a roma holokauszt tényét, Ian Hancock 1990-es évek eleji kutatásai világítottak igazán rá a roma holokauszt tényére. Az Európai Parlament 2015-ben nyilvánította hivatalosan augusztus 2-át a roma holokauszt nemzetközi emléknapjává.

A romákat az auschwitz-birkenaui „cigány táborban” (Zigeuner Lager) tartották fogva. A roma családokat nem szelektálták, férfiak, nők és gyerekek együtt maradhattak. A tábort 1944. május 16-án tervezték felszámolni, de a romák erejüket összeszedve ellenálltak. Így lett május 16. a Roma Ellenállás Napja, az elnyomás elleni inspiráló és példamutató harcra emlékezve. Auschwitz – Birkenau táborát augusztus 2-áról 3-ára virradó éjszaka számolták fel az SS-katonák több mint 3 ezer romát meggyilkolva. A roma holokauszt csak megközelítőleg dokumentálható, mivel a romák többségét irataik nélkül hurcolták el vagy lőtték tömegsírokba.  A magyarországi roma áldozatok száma becslések szerint öt- és hetvenezer között van. Az akkor kétmilliós európai cigányság 10-30 százalékát gyilkolták meg a nácik.

A roma holokauszt emléknapján tisztelegtek az áldozatok előtt városunkban is.

Balla Mihály országgyűlési képviselő (Fidesz-KDNP) és Csach Gábor alpolgármester közreműködésével a helyi és országos cigány szervezetek képviselői a Civitas Fortissima szobornál megemlékeztek a ‘38-as bakák közt harcoló cigány katonákról, a huszadik század cigányt-zsidót-magyart egyaránt sújtó sorscsapásairól.

Az emlékmenet tagjai megkoszorúzták Baranyi “Rekett” Dezső, gyarmati cigányprímás emléktábláját, ahol ifj. Jónás Gábor prímás bandája muzsikált.

Az emlékezők koszorút helyeztek el és emlékmécseseket gyújtottak az áldozatok emlékére emelt Teleki utcai roma holokauszt emléktáblánál.