Tavasszal tulipánok, nyáron többek közt sárkánybegónia díszíti a közterületi ágyásokat. A párját ritkítóan szép belvárosi környezet is Dénes Andrea és gameszos munkatársai keze munkáját dicséri.

Dénes Andrea kertészmérnökként, valamint kertépítő, zöldterület-fenntartó szakmérnökként végezte tanulmányait, s jelenleg faápoló, favizsgáló szakmérnöki képzésen vesz részt. Mint parkfenntartás vezető, az ő irányítása alá tartozik a városban 80 hektárnyi zöldterület intenzív része, 1500 négyzetméter virágfelület, 12 ezer folyóméter sövény és a fák gondozása. Tavasszal körülbelül 10 ezer mesés tulipán pompázik az ágyásokban – mely jelentős mennyiség Győrhöz képest is -, ősszel pedig 400 facsemete kerül kiültetésre, melynél többet Csepelen sem ültetnek.

Miért fontosak a növények egy településen?

A fák a klímát szabályozzák, emellett zajfogó, pormegkötő, rezgésfogó és egyéb tulajdonságaik révén járulnak hozzá az egészségesebb környezethez – magyarázza Dénes Andrea. – A virágfelületek elsősorban hangulat-, közérzetjavítók. Főként a téli szürkeségből felocsúdva, a zöld területek pszichikailag hatnak kedvezően.

Nem is gondolnánk, mi minden húzódik meg akár egyetlen szál virág mögött is.

Nem mindegy, hogyan hat egymásra ember és környezet és vissza, ezzel a témával foglalkozik a környezetpszichológia tudománya.

Ha valaki tavasszal végigmegy a városon, biztos, hogy nem kerüli el a figyelmét a lélegzetelállító tulipántenger.

A tulipánok nagy kedvenceim, egy magyar termesztőtől rendeljük őket. Volt olyan év, hogy húsz különféle tulipánfajtát ültettünk ki. A hagymában van az ereje, így ha az jó minőségű, akkor szép lesz a virág is. A többit az ég megoldja. Amelyik hagymából előreláthatóan szép virág lesz jövőre is, azt letároljuk és újraültetjük.

Az ágyások a legújabb kertészeti trendeket is követik.

Ez így van, a termesztők minden évben újítanak. Folyamatosan részt veszek szakmai konferenciákon is, ezért a fajtakínálattal naprakészek vagyunk. De a választásokat alapvetően az határozza meg, hogy például milyenek a hőhatások, út mellett van-e az ágyás… Akinek kertje van, jól tudja, hogy a fajtaválasztás még nem minden. Összhangba kell hozni a színt, a formát, a magasságot, az esetleges háttér színét, a levelek színét, mintázatát, sok szempontot.

Mi a helyzet a gyepfelületekkel vagy a fákkal?

Esős nyarunk van, így már most túl vagyunk azon, ami egész évre elő van irányozva a gyepfelületek vágásánál. Bővítettünk ezen a területen, hogy még tovább tudjuk növelni a gyakoriságot. A fák tekintetében fontosnak tartom egy fakataszter térinformatikai rendszer fejlesztését, mely minden egyes fa életének nyomon követését segítené. A virágok hangulati elemek, de fák a jövőnket jelentik.

Kanyó Kinga

Fotó: Sümegi Tamás