A Dr. Kenessey Albert Kórház és Rendelőintézet Tudományos Bizottsága évente pályázatot ír ki a Semmelweis-nap alkalmából. Idén is a magyar egészségügy napján, július 1-jén került kihirdetésre, hogy kik a díjazottak. Szakdolgozói kategóriában két ápolónő nyerte el a megosztott első helyezést: Strehó Ildikó klinikai szakápoló, a Tüdőgyógyászat Aktív Osztályának főnővére és Fövényesiné Füle Judit, SBO sürgősségi szakápoló.

Hogy ki tud kiteljesedni nővérként, ez egyrészt személyiség, másrészt elhivatottság kérdése. Ebben mindkét interjúalany egyetértett. Az alapokhoz gondoskodó mentalitás és segíteni akarás kell. A sikerélményhez viszont már a betegekre is szükség van, nekik kell ugyanis meggyógyulniuk. A hivatástudat szép példái következnek.

Strehó Ildikó 36 éve dolgozik az egészségügyben.

Sosem riasztották el a nehéz körülmények?

Amikor a gárdonyi intézetet bezárták, új munkahelyet kellett keresnem. De meg sem fordult bennem, hogy váltsak. Szeretem a szakmámat, nekünk ez az életünk. Persze, hogy érint a túlterheltség, a nem megfelelő körülmények vagy a bérek problémája. Szeretnénk jobb ellátást biztosítani, nagyon súlyos eseteink vannak, de mi mindent a betegekért teszünk.

Hogyan került a pályára?

Már egész kislány koromban csodáltam a nővéreket. Szépen fel voltak öltözve, és körüllengte őket valamiféle áhítat a betegek részéről. Ez egy nőies szakma, ebben megélhetem a törődést, a gondoskodást, a szeretetet.

Sok-sok történettel találkozunk, az emberek kiszolgáltatott helyzetben kerülnek hozzánk, nagyon mély érzelmek kerülnek felszínre, de ezáltal hihetetlen közvetlen kapcsolatot tudunk teremteni velük. Amikor meggyógyulnak, az nekünk óriási sikerélmény.

Mikor készült a dolgozat?

Hétvégenként, esténként szeretek szakmai kérdésekkel foglalkozni. Nagyon fontos a folyamatos képzés és az önképzés. Fontos, hogy időnként mélyére ássunk dolgoknak. Sok a környezetemben az allergiás, asztmás beteg, ezért választottam ezt a témát. Nagyon jók a tapasztalataink egyfajta injekcióval kapcsolatban, és szerettem volna ezt megosztani a kollégákkal.

Fövényesiné Füle Judit a terepmunka mellett szervezeti pozíciót is ellát, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Sürgősségi Tagozatának megyei képviselőjeként. Judit szintén gyakori problémát dolgozott fel: a stroke-os esetek sürgősségi kezeléséről írt.

Eredetileg a Sürgősségi Konferenciára készült az anyag – mondja.  – A kutatás több időt igényelt, de a gondolatmenet közben megszületett, így már csak le kellett írnom. Az ápolás mellett mindig is bennem volt az oktatás, a tanítás iránti vágy is. Erről az álmomról még ma sem mondtam le.

Önt is gyerekkori élmény vezette a pályára?

Nem, én eredetileg óvónő szerettem volna lenni, de túljelentkezés volt azon a tagozaton, és így kerültem az egészségügyi osztályba. De 14 évesen, ahogy elkezdtem ott tanulni, onnantól kezdve azt mondtam, hogy én leszek a nagybetűs nővér.

A 33 év alatt dolgozott már a traumatológián és az intenzív osztályon is. A munkája során leggyakrabban határhelyzetekkel találkozik. Milyen képességekre van szükség, hogy ezt jól tudja csinálni?

Alkatilag tyúkanyó típus vagyok, de erősen hajt az adrenalin is.

Kell empátia, de határozottság is, gyors döntési képesség, azonnali helyzetfelismerés, de megfontoltság is.

Nagyon fejlett kommunikációs érzék, és az a fajta belső stabilitás, ami nem engedi, hogy átvegyük a másik embertől a stresszt.

Mi a következő kihívás?

A Megyei Orvosnapon fogom előadni a dolgozatomat. De már megvan a következő téma, a kutatást már el is kezdtem.

Kanyó Kinga