Hamarosan ismét felpezsdül a reggeli forgalom, de még a levegő is megtelik izgalommal, amikor több ezer diák újra vállára veszi az iskolatáskát, s vele együtt az új tanév minden kihívását. Szeptember 2-án becsengetnek, s előreláthatóan 2376 gyermek tölti meg a balassagyarmati iskolák padjait. Az addig is látszólag zárt kapuk mögött zajló nyári karbantartásról, valamint az elmúlt időszak fejlesztéseiről Nagyné Barna Orsolyával, a Balassagyarmati Tankerületi Központ igazgatójával beszélgettünk.

  • Hogyan telt a nyári szünidő?
  • A Tankerület és az intézményvezetők nyáron sem pihennek – kezdi az igazgatóasszony. – Számos karbantartási munkálat folyt hét balassagyarmati intézményben, melyet összesen több mint 20 millió forint értékben, saját forrásból sikerült megvalósítani. Ezek között például festés, burkolatjavítás, fűtésfelújítás, tetőkarbantartás, aszfaltozás, csatornaátépítés vagy villamoshálózat-felújítás szerepelnek. A diákok számára is látványosabb és kézzelfoghatóbb  fejlesztések például, hogy két intézmény 3D-s nyomtatóval gazdagodott, de szintén közvetlenül érzékelhető lesz a diákok számára, hogy a 2019-es hangszercsere programnak köszönhetően a Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskola is felhasználhat közel 10 millió forintot ilyen célra.
  • Milyen jelentősek fejlesztések történtek az elmúlt időszakban?
  • Sikeres pályázatoknak köszönhetően 11 intézményben valósultak meg infrastrukturális fejlesztések 750 millió forint értékben. Ebben a tekintetben négy balassagyarmati intézmény érintett. A Kiss Árpád Általános Iskolában megújultak a vizes blokkok, új külső térburkolat készült, de elkészült az új nyelvi labor is, mindez 30 millió forint értékben. A Dózsa György Általános Iskola tornaterme korszerű sportburkolatot kapott, de megújultak a kiszolgáló helyiségek is, közel 75 millió forintért. A Madách Imre Kollégiumban a szobák burkolatcseréjét végeztük el, valamint korszerűsítettük a fűtési, illetve melegvíz-ellátó rendszert, ez 55,5 millió forintból valósult meg. A Balassi Bálint Gimnáziumban a tornaterem és a kiszolgáló helyiségek, illetve az új épület vizes blokkjai kerültek felújításra 86,5 millió forintos összegben.
  • Milyen egyéb pályázati sikerekről tud beszámolni?
  • Már hagyománnyá vált, hogy intézményeink eredményesen pályáznak a Határtalanul programban, de Balassagyarmat minden általános iskolája részt vett a Táborozni, együtt lenni jó című programon is, melynek keretében 120 diák táborozott a Balatonnál. A sok siker között a kórusok munkáját, vagy a nem formális tanulási lehetőségeket támogató pályázatokról is beszámolhatunk. Ezen kívül a Dózsa Iskola koordinálásával valósul meg négy intézmény digitális pedagógiai módszertani fejlesztése, a Szabó Lőrinc Iskola pedig egy a pályaorientációban új lehetőségeket teremtő pályázat szakmai gazdája.

Kanyó Kinga

Fotó: Torjay Attila