Szentmisével, új kenyér áldással, szórakoztató programokkal és tűzijátékkal ünnepelte a város közössége az államalapítást. A hivatalos ünnepségnek a Vármegyeháza díszterme adott otthont, ahol a Nógrád Megyei Önkormányzat ünnepi közgyűlést tartott.

Különösen felemelő érzés Szent István király napján Balassagyarmaton ünnepelni, mert itt valóban minden adott az ünnep méltóságához. Folyamatosan megújuló, érezhetően történelmi levegőjű város, szépséges épített örökséggel, értő és érző polgári közösséggel – ezekkel a gondolatokkal nyitotta ünnepi beszédét Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke. Amint azt hangsúlyozta, ezen a nemzeti ünnepen a legméltóbb helyeken gyűlnek össze az emlékezők. Az elnök a Szent István-i út példamutatásán túl megemlékezett az új kenyér ünnepéről is.

Medvácz Lajos polgármester és Balla Mihály országgyűlési képviselő köszöntő szavaikkal István király történelmi jelentőségét és örökségének máig ható erejét hangsúlyozták.

A hivatalos ünnep zárásaként Szandai József, a NAK Nógrád megyei elnöke felidézte a 15 millió búzaszem nevű program küldetését, majd a történelmi egyházak képviselői megáldották és szétosztották az új kenyeret.

A délután folyamán kulturális rendezvények várták az ünneplőket a Civitas Fortissima téren.

Volt játszóház népi-ügyességi fajátékok, fellépett a Herencsényi hagyományőrző csoport, énekelt  Gál Lea Kamilla és Szóka Júlia operett primadonna, énekművész, játszott a Music Jam Band, a Unique, koncertet adott Latte Maffiato.

A fellépők késő estig szórakozatták a közönséget, végül tűzjátékkal zárult az ünnep programja.

Fotó: Sümegi Tamás