Keviczky Hugó több alkotása mellett mennek el a gyarmatiak nap mint nap, dr. Zonda Tamás társzerzőként jegyzett új könyve az elfeledett művészkiválóságot hozza közelebb az érdeklődőkhöz.

A könyvek mindig közel álltak a szívéhez.

Talán nem mindenkinek új, hogy szakmai, szépirodalmi és irodalomtörténeti munkáim születtek. Megjelent három, öngyilkosságról szóló szakkönyvem, és néhány hete kijött egy vaskos szakmai kézikönyv, Az öngyilkosság szociológiája címmel. Ennek kitalálója és társszerkesztője vagyok, de írtam bele három tanulmányt is. Verses köteteim száma továbbra is három, készülődöm egy újra. Irodalomtörténeti jellegű a Nagyok árnyékában és Lisznyai Kálmán válogatott versei, mindkettő előtt hosszabb bevezető tanulmánnyal. 2011-ben jelent meg a Balassagyarmat jeles polgárai, amely eddig négy kiadást ért meg. Ez nagy munka volt, de szerettem a nyomozást, a fel-felbukkanó új adatokat, ahogy a puzzle darabkák végül kiadták a teljes képet.

Most pedig itt az új kötet: Keviczky Hugó – Egy elfeledett szobrász életpályája.

Ebben társszerző voltam, de úgy alakult, hogy több az általam írt, felfedezett anyag. Keviczkyről még nem jelent meg semmiféle életrajzi könyv, a lexikonokban sok a téves adat. Jelen könyvben olvashatunk először Keviczky családjáról, tanulmányairól, városunkhoz fűződő kapcsolatáról. Gyarmati művein túl az országszerte láthatóakról is értesülhet az olvasó, megnézheti fotójukat. Először derül ki, hogy kiváló éremművész is volt, halálának helye, ideje is a jelen kutatás eredménye.

Miért éppen rá esett a választás?

Tulajdonképpen nem az én ötletem volt, Nagyné Nemes Györgyi tanárnő kért fel társszerzőnek. Nagyon beleástam magam a nyomozásba, amit a gyarmati lexikon már említett nagy munkája során elsajátítottam. Sikerült is sok érdekes adatot beszerezni és közel egy éven keresztül nagy örömmel csináltam.

Mit üzen Hugó a mai gyarmatiaknak? 

Ez azért is jó kérdés, mert egy korabeli, vele készített interjúban világosan válaszolt rá: életét és művészetét két kifogyhatatlan forrásból merítette, „a hazaszeretetből és a vallásos érzésből.” Úgy vélem, nincs ennél aktuálisabb és fontosabb üzenet, nagy a hiányunk e két forrásból manapság.

Milyen céllal nyújtja át az olvasónak e kötetet? 

Keviczky több műve mellett mennek el a gyarmatiak nap mint nap. Bizony nagyon elfeledett mester, pedig jó szobrász volt, alkotásai országszerte velünk élnek. Illik egy picivel többet tudni e művészkiválóságról.

A könyv kapható a Városi Könyvtárban, a Kincsestár Könyvesboltban és a Palóc Múzeumban.

Keviczky Hugó (1879-1946) számtalan első világháborús emlékművet, szobrot, domborművet készített országszerte, városunkban több köztéri alkotása is látható. Tehetségét dicséri a Városháza falán található Csehkiverés emléktáblája, az első világháborúban elhunyt polgárok emlékére készült oroszlános szobor és az 1648. évi hősnők-1848 emlékoszlopa a Palóc ligetben, de a Madách- illetve Mikszáth-szobor is, valamint a Kiss Árpád Általános Iskola domborművei.

(szilágyi)